Skrajno žaljiv, ponižujoč in seksističen zapis, ki si ga je na družbenem omrežju twitter privoščil predsednik SDS Janez Janša, da bi diskreditiral novinarko Eugenijo Carl in urednico Mojco Pašek Šetinc – zaradi poročanja o sovražnem govoru ju je označil za »odsluženi prostitutki« – so danes obsodili številni posamezniki in organizacije po državi.

»Janez Janša sicer ne slovi ravno po uglajenosti in empatiji, a nedavni tvit je ekstremen celo za njegove standarde. Besede, ki ne bi bile dopustne niti v s pelinkovcem podprtem umovanju za šankom vaškega bifeja, so se znašle na twitterju vodilnega moža velike stranke. Politični boj gor ali dol, presenetilo me je odkrito in globoko sovraštvo do žensk, ki veje iz tvita; označevanje tistih, ki se izmikajo moči moškega, za k***e, je primitivna seksistična reakcija, ki izraža predvsem nemoč,« je jasen izvršni kreativni direktor agencije Luna TBWA Janez Rakušček.

Trend diskriminacije ženskih novinark

S takšno oceno se strinjajo tudi v kolektivu Rdeče zore, kjer so nedavno v sodelovanju s portalom Spol.si bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo podelili predsedniku države Borutu Pahorju zaradi izjave na maturantski paradi in voditeljici Rosviti Pesek, ker je pozvala gosta, naj odgovor poenostavi, da ga bodo razumele tudi ženske. Janša se je uvrstil v prvo peterico.

»S svojimi seksističnimi in homofobnimi izjavami, s katerimi otresa v javnem prostoru, povzroča veliko škodo, saj kot mnenjski voditelj dela družbe utrjuje patriarhalne predpostavke, ki vse, ki niso moški, potiskajo v podrejen položaj. Problem je tudi v tem, da za svoj sovražni govor nikoli ne odgovarja, saj v tej državi očitno ni mehanizmov, ki bi ga k temu pozvali,« poudarjata Anja Kocman in Danaja Grešak. Janševa izjava po njunem mnenju kaže na trend diskriminacije ženskih novinark, saj se harmonično zliva z izjavo nekdanjega postojnskega župana Jerneja Verbiča, ki je novinarke označil za »harem kokošji«, hkrati pa se na neki način dopolnjuje z nedavno sporno izjavo službe za odnose z javnostjo UKC Ljubljana, kjer so novinarke pozvali k večji subtilnosti, »kajti če ne drugega smo, so ali najverjetneje bodo mamice«.

Da se mačizem pri nas razprostira od leve do desne, opozarja tudi Dejan Verčič, strokovnjak za odnose z javnostjo in marketing z ljubljanske fakultete za družbene vede. »Spomnimo se, kaj bi predsednik države rad, da mu dela 'miška'. V tem smislu ženskomržništvo pri nas nima strankarskega predznaka in druži ves politični esteblišment,« je prepričan Verčič. Zato se moramo po njegovih besedah na ta civilizacijski problem odzivati vsi po vrsti, vsakdo glede na svojo družbeno in politično odgovornost ter v skladu s svojimi močmi.

Mitja Štular Janševega izpada ni komentiral

Nekateri sicer ugibajo, da so tovrstni in vse pogostejši izpadi Janeza Janše povezani s težavami, s katerimi se sooča njegova stranka. Poleg tega, da jo zapuščajo vidnejši člani, je SDS zaradi Janševega vztrajanja pri ideološkem boju in delitvah že dalj časa osamljena na političnem parketu.

»Ne vem natanko, kakšne težave ima Janez Janša s stranko; zdi pa se mi, da ima predvsem težave s samim seboj. V kakšnem drugem prostoru bi bil takšen zapis jasen vzrok za odstop, pri nas pa – bomo videli. Najprej bi njegov odstop morale zahtevati članice SDS,« poudarja Rakušček. Zakaj torej takšen odziv na zgolj enega od prispevkov v poročilih? »Povodi so naključni, pravo vprašanje je, kaj so pravi vzroki. Ti pa se skrivajo globoko v človekovi osebnosti,« odgovarja Verčič.

Glede na to, da Janša kot politik nagovarja številne vernike, smo za komentar zaprosili tudi Katoliško cerkev oziroma Slovensko škofovsko konferenco, vendar odgovora nismo prejeli. Prav tako nam komentarja ni posredoval predsednik programskega sveta RTVS Mitja Štular, ki smo ga med drugim vprašali, ali bo svet od Janše zahteval opravičilo. Sicer pa »zaradi žaljivosti in poniževalnosti tvita, ki presega pravico do svobode govora«, tako Eugenija Carl kot Mojca Pašek Šetinc resno razmišljata o tožbi zoper Janšo. »Tudi v bran novinarskih kolegic in kolegov ter za zaščito časti in dobrega imena RTVS,« dodajata.