Od včeraj naprej ni več trohice dvoma – evropska košarka bo imela od naslednje sezone naprej dve elitni tekmovanji. V Parizu so namreč vodilni pri Mednarodni košarkarski zvezi Fiba uradno predstavili ligo prvakov, ki se bo s kvalifikacijami začela 26. septembra. V glavnem delu tekmovanja bo nastopalo 32 klubov, od katerih se jih bo osem moralo vanj prebiti s kvalifikacijami, v katerih bo sodelovalo 24 ekip. Predstavitve se je na vabilo organizatorja udeležil tudi direktor Olimpije Matevž Zupančič, čeprav še zdaj ni jasno, ali bo Slovenija v košarkarski ligi prvakov imela svoje mesto. S Košarkarske zveze Slovenije (KZS) sporočajo, da možnosti za to še naprej obstajajo.

Kljub pompozni predstavitvi in velikim napovedim o močni ligi prvakov je jasno, da Fiba proti Ulebu izgublja »vojno«. Čeprav praktično vse evropske zveze podpirajo Fibo, kar je logično, saj so tudi njene članice, je ravno nasprotno pri klubih. Italijanska in francoska zveza sta denimo že pred časom napovedali, da bodo njihovi klubi ekskluzivno nastopali zgolj v Fibinih tekmovanjih, a je bil to račun brez krčmarja. AJ Milano je bil tako ali tako med enajstimi evropskimi klubskimi velikani, ki so podpisali desetletno pogodbo z evroligo, ostali italijanski klubi pa si želijo v Ulebov evropski pokal, kjer imajo zagotovljena tri mesta, želijo pa si še četrtega. Enako je s francoskimi klubi, ki so zavrnili Fibine predloge in se zavezali Ulebu. »Prihodnost evropske klubske košarke je v evroligi ali evropskem pokalu, zato bomo nastopali v enem izmed Ulebovih tekmovanj. Ostalo nas ne zanima,« je iz ZDA sporočil predsednik Asvela Tony Parker.

Nove grožnje Fibe

Ker so pri Fibi začutili, da njihova liga prvakov izgublja tudi kakovostni boj z Ulebovim evropskim pokalom, so se znova zatekli k že preverjenim metodam, ki jim do zdaj niso prinesle rezultata – grožnjam. V Parizu so namreč sporočili, da zveze, katerih klubi bodo nastopali v Ulebovem evropskem pokalu, čakajo sankcije. Neuradno se celo omenja možnost izločitve reprezentanc z olimpijskih iger ali kvalifikacij za olimpijske igre.

Kakršne koli pritiske ali grožnje močno obsojajo pri Ulebu, kjer so pred časom zaradi podobnega početja Fibo že prijavili evropski komisiji, ki naj bi v roku dveh mesecev podala odločitev. Pri Ulebu so med drugim zapisali, da mora imeti vsak klub možnost odločanja po lastni želji, v katerem evropskem tekmovanju bo nastopil, hkrati pa so jim ponudili tudi pravno pomoč, če se bodo odločili za tožbo proti Fibi.

Tekmovanja slednje se z Ulebovimi ne morejo primerjati niti po finančni plati. Medtem ko bo liga prvakov med 32 klubov razdelila 4,5 milijona evrov, bo v evroligi za 16 ekip namenjenih 32 milijonov evrov. Ligi prvakov se bo v tem pogledu približal Ulebov evropski pokal, s tem da bo v njem nastopalo manj moštev – 24.

Za Slovenijo trenutna situacija ni tako slaba

Kaj bo v celotni zmedi, ki še vedno vlada v košarkarski Evropi, ostalo za slovenske klube? Med elitno šestnajsterico, ki bo nastopala v evroligi, za njih logično ne bo mesta. Vseeno pa celotna situacija niti približno ni tako slaba, kot je kazalo sprva. Dejstvo je, da bo v Fibini ligi prvakov prostora za 32, v Ulebovem evropskem pokalu pa za 24 klubov. Da se torej med 56 prostimi mesti ne bi našel vsaj eden za slovenskega predstavnika, je skoraj nemogoče.

V KZS se še naprej z vsemi močmi bojujejo, da bi slovenskemu državnemu prvaku pripadlo neposredno mesto v ligi prvakov (tega imajo za zdaj zagotovljenega Belgijci, Čehi, Francozi, Nemci, Grki, Izraelci, Italijani, Latvijci, Litovci, Poljaki, Španci in Turki). A tu se zaplete že pri infrastrukturi, saj si razen pri Olimpiji takšnega tekmovanja praktično ne morejo privoščiti v nobeni drugi sredini. Direktor Ljubljančanov Matevž Zupančič je včeraj na povabilo prisostvoval predstavitvi v Parizu. Vabilo so prejeli tudi pri Krki, a se dogodka ni udeležil noben predstavnik dolenjskega moštva. Ob tem po naših informacijah Olimpiji niso zaprta vrata niti pri Ulebovem evropskem pokalu. Kontakti med obema stranema naj bi ostajali, ali bodo zmaji prejeli posebno povabilo, bo znano v bližnji prihodnosti.

Ob tem še zanimivost. Medtem ko se Fiba bojuje, da bi o uvrstitvi v ligo prvakov odločali le rezultati klubov v državnih prvenstvih, se ravno obratno dogaja v nogometu, kjer se želijo največji klubi po zgledu evrolige odcepiti od Evropske nogometne zveze Uefe in ustanoviti evropsko superligo, ki bi bila v njihovi lasti. Idejo podpira vse več predsednikov evropskih velikanov, ki so mnenja, da bi si na tak način zagotovili še večje finančne prihodke in poskrbeli za atraktivnejše tekmovanje od trenutno elitne lige prvakov.