Trebanjski župan Alojzij Kastelic ni zlorabil svojega uradnega položaja, da bi drugim in sebi pridobil protipravno premoženjsko korist, ko je leta 2007 strošek za izlet občinskih mož z ladjico ob slovenski obali v višini 461,15 evra plačal iz proračunske postavke za reprezentanco.

Tako je včeraj presodil novomeški sodnik Boštjan Kovič, ki je zavrnil tudi spremenjeno obtožnico, po kateri naj bi Kastelic storil dve kaznivi dejanji ponareditve poslovnih listin, medtem ko je v prvotni obtožnici pisalo, da je šlo za uradne listine. Med drugim je na to v pritožbi na obsodilno sodbo leta 2013 opozorila že obramba, višje sodišče ji je pritrdilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Tožilka Nada Črnugelj je sicer za vsa tri kazniva dejanja predlagala enotno pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Kot je pojasnil Kovič, se lahko »zloraba uradnega položaja stori le z naklepom, kar obtoženemu v konkretni zadevi ni bilo mogoče dokazati, ne glede na to, ali je bila vsebina naročilnice, ki jo je podpisal, resnična ali lažna.« Na naročilnici, s katero se je plačalo sporni izlet z ladjico, je namreč pisalo, da gre za pogostitev gostov iz Nemčije. Kastelic je včeraj ponovno dejal, da je bil takrat župan komaj pet mesecev, torej še brez pravih izkušenj, da je bila občina takrat še brez direktorja občinske uprave in da je bil v tistem času tudi v »slabi zdravstveni kondiciji«. Poleg tega, kot je opozoril, ni imel razloga, da bi dal na naročilnico vpisati lažno vsebino.

Sodba še ni pravnomočna, tožilka se glede pritožbe še ni odločila. ds