Zgodovinski obisk ameriškega predsednika Baracka Obame na Kubi je v ameriških medijih za dva dni potisnil na stranski tir spopad za strankarsko predsedniško nominacijo. Obama se je po prihodu v Havano srečal z osebjem lani odprtega veleposlaništva ZDA, se sprehodil po stari Havani in večerjal v zasebni restavraciji. Obiskal je še havansko katedralo in kardinala Jaimeja Ortego, s pomočjo katerega sta vladi obeh držav ob posredovanju Vatikana vodili tajna pogajanja do decembra 2014, ko sta Obama in Castro izmenjala zapornike in napovedala otoplitev odnosov med državama.

Normalizacija odnosov s Kubo, ki so jih prekinili po revoluciji leta 1959, bo ena največjih zgodovinskih dediščin Obame, ki je prepričan, da je treba poskusiti nekaj drugega, če pol stoletja izolacije ni prineslo želenih sprememb na komunistični Kubi. Obama je doslej sprejel že vrsto ukrepov, s katerimi je embargo proti Kubi verjetno neobnovljivo razrahljan, kubanske oblasti pa malce zamujajo.

Odstranili ženske v belem

Havana je doslej izdala dovoljenje hotelski verigi Starwood za delovanje na otoku in odpravila kazen za zamenjavo dolarjev. Omogočila je tudi postavitev prve ameriške tovarne traktorjev na Kubi, za kaj več pa Havana želi odpravo embarga pa tudi vrnitev zaliva Guantanamo, ki ga od leta 1903 zaseda ameriška vojska. Vse kaže, da bo kmalu na kubanski trg stopil eden svetovnih spletnih velikanov Google, ki naj bi posodobil dokaj skromno kubansko širokopasovno omrežje in brezžično povezavo. Raul Castro uvaja postopne reforme na Kubi, ki ostaja enostrankarska z medijsko cenzuro in preganjanjem oporečnikov.

V času Obamovega poleta proti Kubi je policija odstranila z ulic protestnike, ki sicer s samim obiskom niso imeli nobene zveze. Gre za Dame v belem, matere ali sorodnice oporečnikov, ki tradicionalno protestirajo vsako nedeljo in policija jih tradicionalno odstrani, za nekaj ur pridrži in potem izpusti.

Zanimanje Kubancev za Obamov obisk je veliko, toda tistih, ki bi radi pozdravili ameriškega predsednika na ulicah Havane, je precej manj kot ob nedavnem obisku papeža, pa za to ne gre kriviti zgolj tropskega naliva. Tudi kubanski mediji poročajo bolj zadržano, agencijsko, medtem ko so ameriške televizijske hiše obisk spremenile v spektakel. sz