Ko je Peter Prevc na prvih štirih tekmah sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih trikrat osvojil drugo mesto, so mu dežurni kritiki na forumih takoj nalepili etiketo, da nima ubijalskega instinkta zmagovalca. Zmaga na drugi tekmi v Nižnem Tagilu v Rusiji ga je dokončno sprostila, da je ujel neverjeten val, na katerem je rušil rekorde, tekmecem nagnal strah v kosti, da so ga vsi gledali z velikimi očmi, in kot po tekočem traku pobiral vse možne lovorike. Zmagal je na več kot polovici (15) izmed 29 tekem v svetovnem pokalu, le sedemkrat v sezoni ni stal na odru za zmagovalce. Najslabša uvrstitev zime je enajsto mesto s tekme z eno serijo v Lillehammerju, ki so jo zaradi premočnega vetra z velike prestavili na srednjo napravo. To je bila tekma, na kateri je bil boljši sedem let mlajši brat Domen (osmo mesto). Najstarejši izmed treh bratov Prevc je poskrbel za sezono in dosežke, ki jih bo težko ponoviti. Ob vseh nagradah, ki jih je pobral, so presežki tudi obveznost za prihodnost. Zdaj, ko je na prestolu, mora biti pripravljen tudi na morebitne trike, da ga bo mednarodna konkurenca skušala zrniti z vrha zlepa ali zgrda.

Jaka Hvala po talentu enakovreden dinastiji Prevc

V nasprotju s sezonama 1997 in 1998, ko je dva velika kristalna globusa osvojil Primož Peterka, Peter Prevc ni osamljeni bojevnik slovenske reprezentance v boju z mednarodno konkurenco. Robi Kranjec je pri 34 letih pravi kapetan ekipe, ki je imel veliko smolo z zlomljeno roko oktobra na treningu v Innsbrucku. V drugem delu sezone je doživel preporod, katerega vrhunec je bil nastop v Planici, kjer je potrdil sloves rojenega letalca. S 198 poleti čez magično mejo 200 metrov je seveda rekorder, pokazal pa je tudi novo odliko. Otresel se je slovesa tekmovalca, ki daleč leti le ob pomoči vzgonskega vetra, ampak zna zmagati tudi z močnim vetrom v hrbet, kar je najbolje potrdil s prvi mestom na tekmi v petek popoldne v Planici. »Učimo se drug od drugega. Tudi jaz se učim od mladih, najprej od Petra Prevca. Poglejte Domna Prevca in njegovo postavitev smuči v letu. Domen ima v preletu odlično postavitev in tako dobrega v tem elementu v svetovnem pokalu ni,« je o odnosih v reprezentanci še razlagal Robert Kranjec.

V ozadju je mladi val z Anžetom Laniškom, bratoma Domnom in Cenetom Prevcem. Vsi upajo na povratek Jaka Hvala, ki je glede talenta vsaj enakovreden dinastiji Prevc. Precej rezerv ima Jurij Tepeš, ki je bil v vsej sezoni zadovoljen le s poletoma na ekipni tekmi v soboto v Planici, sicer pa pravi, da je za njim sezona, v kateri mu je šlo predvsem navzdol: »Ni bilo užitka, vso zimo sem le mučil. Vsi z enakim treningom ne moremo biti enako dobri.«

Niti en Norvežan z dvema zmagama

Največ zaslug za vzpon slovenske reprezentance v zadnjih petih letih ima selektor Goran Janus, ki zna odlično izbirati sodelavce. Naslednji izziv za slovenski strokovni štab je zmaga v pokalu narodov, v katerem je bila Slovenija letos prvič druga. Moč Norvežanov je v ekipi, saj imajo v skupnem seštevku kar štiri tekmovalce med prvih deset, v vsej sezoni pa le štiri zmage med posamezniki na tekmah svetovnega pokala. Nihče izmed Norvežanov nima več kot ene zmage med posamezniki, kar tri pa na ekipnih tekmah, kjer so suvereno postali tudi svetovni prvaki v poletih.

»Največji izziv je osvojitev pokala narodov, za kar vso sezono potrebuješ pet, šest skakalcev brez velikih nihanj. To pomeni, da redno skačejo med najboljših deset. Treba bo najti način, da bomo še boljši. Najbolj me muči, da smo zelo uspešni na letalnicah, precej manj, če izvzamemo Petra, pa na klasičnih 120-metrskih napravah. Velik izziv bo sestaviti močno ekipo za normalne skakalnice. To pomeni, da bomo treninge prilagajali vsakemu posamezniku posebej,« je pogled v prihodnost usmeril Goran Janus.

Zaslužki z nagradami na tekmah svetovnega pokala

v smučarskih skokih

FIS

PODATKI

ZASLUŽEK V EVRIH (BRUTO)

MESTO

TEKMOVALEC

227.652

Peter Prevc (Slo)

Severin Freund (Nem)

155.092

Kenneth Gangnes (Nor)

153.995

137.250

Johann Andre Forfang (Nor)

Michael Hayboeck (Avs)

136.426

67.069

Robert Kranjec (Slo)

Domen Prevc (Slo)

55.998

Jurij Tepeš (Slo)

44.972

26.260

Anže Lanišek (Slo)

Anže Semenič (Slo)

5764

4209

Jaka Hvala (Slo)

Bor Pavlovčič (Slo)

1830

457

Andraž Pograjc (Slo)

Preleteni metri v letošnji sezoni na tekmah svetovnega pokala

berkutschi.com

PODATKI

UVRSTITEV

V SKUPNEM

SEŠTEVKU SP

TEKMOVALEC

PRELETENI METRI

Peter Prevc (Slo)

8633,5

1. mesto

PRELETENI METRI /

ZAOSTANEK V METRIH

390,0

Kenneth Gangnes (Nor)

3. mesto

Severin Freund (Nem)

510,5

2. mesto

654,5

7. mesto

Daniel Andre Tande (Nor)

768,0

Johann Andre Forfang (Nor)

5. mesto

Andreas Stjernen (Nor)

816,5

12. mesto

Richard Freitag (Nem)

828,0

9. mesto

6. mesto

Stefan Kraft (Avs)

908,5

Simon Ammann (Švi)

915,0

15. mesto

1100,0

4. mesto

Michael Hayboeck (Avs)