Na današnji dan pred desetimi leti je svetovni splet postal bogatejši za novo mikroblogersko platformo twitter. Takrat je soustanovitelj podjetja Jack Dorsey poslal prvi tvit.

V naslednjih desetih letih je čivkanje postalo eden priljubljenejših načinov komuniciranja politikov, poslovnežev, športnikov, glasbenikov, igralcev in drugih zvezdnikov z javnostjo. Platforma je precej spremenila tudi način sporočanja pomembnih svetovnih dogodkov, prav tako je pranje umazanega perila med politiki ali zvezdniki s twitterskimi vojnami premaknila neposredno pred oči javnosti in ji omogočila, da se v njih vplete še sama.

Kljub nedvomnemu družbenemu vplivu twitterja je podjetje v zadnjem času v relativno neprijetnem položaju. Predvsem je tekoče leto prineslo novo najnižjo točko za vrednost delnic podjetja, podjetje pa so prizadeli tudi množični odhodi direktorjev. Prav tako platformi v vseh teh letih ni uspelo spremeniti dejstva, da je zelo velik del njihovih uporabnikov pravzaprav neaktiven.

Spletno družbeno omrežje za odrasle

Po podatkih, ki jih je podjetje posredovalo svojim delničarjem, je bilo število aktivnih uporabnikov twitterja lani okoli 320 milijonov, kar je na prvi pogled lepa številka, če ne upoštevamo, da je število vseh registriranih uporabnikov 1,3 milijarde. Facebook je imel v zadnjem četrtletju minulega leta medtem kar 1,59 milijarde aktivnih uporabnikov. Po podatkih spletnega portala DMR 44 odstotkov vseh uporabnikov twitterja pravzaprav sploh še ni objavilo nobenega tvita.

Prav tako ni videti, da bi bil čas twitterjev zaveznik in da bi se slabi rezultati s prihodom novih generacij na splet izboljšali. Pravzaprav je slika obrnjena. Medtem ko ima twitter račun kar 83 odstotkov svetovnih voditeljev, ki so zanimivi predvsem za delež prebivalstva z volilno pravico, je samo 26 odstotkov najstnikov twitter označilo za svoje najljubše spletno družabno omrežje. Prav tako ima v ZDA twitter račun zgolj 38 odstotkov milenijcev.

Če želite odkriti svoj prvi tvit, si lahko pomagate na povezavi.