Prvi krog košarkarske lige Telemach za prvaka, prvo presenečenje. Če lahko temu sploh še tako pravimo. Olimpija je v Laškem po dveh porazih v pokalu Spar še tretjič v letošnji sezoni klonila proti Zlatorogu. Glede na predstave Ljubljančanov v zadnjih sezonah državnega prvenstva razplet v dvorani Tri lilije nikakor ne spada več med senzacionalne, a kljub temu ostaja dejstvo, da so bili zmaji na obračunu favoriti. Na ostalih dveh obračunih sta brez težav do uspehov prišla Krka in Helios.

Čeprav so pri košarkarski Olimpiji v letošnji sezoni vse stavili na državno in pokalno tekmovanje ter na to igralce ob podpisu pogodb tudi posebej opozarjali, pravega učinka s tem niso dosegli. Ljubljančani so namreč proti Zlatorogu dvakrat klonili že v četrtfinalu pokala, sedaj pa še na uvodu v ligo za prvaka. Zmaji bodo tako na naslednjih tekmah pod še večjim pritiskom, saj si v boju za ligo ABA (če se ta v prihodnji sezoni ne bo zaprla in uvedla licence) novega poraza skoraj ne smejo več privoščiti. Vprašanje je, ali so serije zmag sploh sposobni, saj je jasno, da v slačilnici vlada vse prej kot idilično vzdušje. Igralci zaradi zamujanja plač z glavami nikakor niso le pri košarki, odnosi s trenerjem Gašperjem Potočnikom naj ne bi bili idealni, hkrati pa moštvo močno pogreša pravega vodjo, ki bi uredil garderobo in potegnil voz na parketu. Vse našteto so s pridom izkoristili v Laškem, kjer je nekdanji trener Olimpije Aleš Pipan z velikim zadovoljstvom vodstvu ljubljanskega kluba primazal tri boleče zaušnice. Z zadnjo je še dodatno zbil samozavest nekdanjemu moštvu, zato bodo Ljubljančani tudi v prihodnje sila ranljivi.

»Čeprav je šele začetek lige za prvaka, nam ta zmaga pomeni ogromno. Je dokaz, da smo na pravi poti. Dobro smo se pripravili na nasprotnika. Zmagali smo pošteno in zasluženo,« je od ponosa žarel Aleš Pipan, medtem ko Gašper Potočnik razumljivo ni bil zgovoren. Povedal je le, da je zmaga Zlatoroga povsem zaslužena, nato pa z igralci poprijel za delo, ki jih edino lahko reši iz težke situacije.

Krka v Novem mestu porazila državnega prvaka

Derbi prvega kroga lige za prvaka je bil sicer v Novem mestu, kjer je Krka ugnala državnega prvaka Tajfun. S Šentjurčani dolenjsko moštvo sicer v zadnjem času ni imelo dobrih izkušenj, a se to počasi spreminja, saj so dobili zadnje tri medsebojne obračune. »Vseskozi smo bili v vodstvu, a proti Tajfunovi čvrsti conski obrambi smo vseeno potrebovali kakšni zaporedni trojki oziroma koš ob osebni napaki. To nam je na začetku zadnje četrtine uspelo, pobegnili smo tekmecem in tekmo mirno pripeljali do konca,« je bil zadovoljen trener Krke Vladimir Anzulović, medtem ko se strateg Tajfuna Dejan Mihevc z izidom ni pretirano obremenjeval, saj pravi, da glede na spremembe moštvo še ni uigrano.

Dobre predstave iz rednega dela, kjer je zabeležila zgolj en poraz, je v ligo za prvaka prenesla Rogaška, ki je brez večjih težav odpravila Helios. »Z dobro obrambo skozi celoten obračun smo upravičili vlogo favorita,« je bil jedrnat trener Rogaške Damjan Novaković.

Lastovka zapletla situacijo v ligi za obstanek

Vse bolj se stvari zapletajo v ligi za obstanek. Kazalo je, da se bosta LTH Castings in Šenčur sprehodila do četrtfinala, a je po dveh krogih položaj precej bolj tesen. Za to je poskrbela Lastovka, ki je v razmaku štirih dni porazila vodilni moštvi. Šenčur ima tako le še zmago prednosti pred Domžalčani, v igro za prvi dve mesti pa so se z novim uspehom vključili tudi Hopsi s Polzele. Kljub dogodkom pa trener Lastovke Andrej Kuhelj razmišlja le o obstanku v ligi Telemach. »Igralci so znova igrali obrambo na ravni zadnjih dveh mesecev in dojeli, da lahko zmagujemo le na tak način. A to so šele prve tekme, čaka nas še težek boj za obstanek.«

Liga Telemach, za prvaka, 1. krog: Zlatorog – Olimpija 85:75 (23:21, 51:47, 66:66, Booker 21, Jurak 14; Zakis 17, Lešić 15), Rogaška – Helios 75:59 (19:16, 39:28, 57:42, Mijović 19, Ferme 16; Čakarun in Atanacković po 15), Krka – Tajfun 83:68 (26:18, 43:37, 57:50, Dimec 18, Lalić 13; Clark 16, Parks 12), za obstanek, 2. krog: Šenčur – Lastovka 62:67 (9:16, 31:30, 41:49, Špan 21, Pavič 14; Šaškov 15, Pušič 14), Hopsi – Portorož 88:78 (16:22, 44:38, 65:59, Ćup 20, Mikulić 15; Barbarič 21, Trampuš in Zupan po 13), Elektra – LTH Castings 76:121 (16:29, 30:63, 58:94).