Z ženskim veleslalomom se je 24. oktobra lani na ledeniku Rettenbach nad Söldnom začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki se včeraj, prav tako z ženskim veleslalomom, končala v St. Moritzu. Oktobra ni bilo mogoče slutiti izjemnega napredka Ane Drev, ki je sezono sklenila z osmim mestom, kar je njena četrta najboljša uvrstitev sezone. Na finalu svetovnega pokala v Švici je slovensko alpsko smučanje po zaslugi Ilke Štuhec, Ane Drev in Boštjana Klineta doseglo tri uvrstitve med najboljšo deseterico, kar je bil lep pokazatelj napredka številnih tekmovalcev.

Velika junaka zimske sezone Marcel Hirscher in Lara Gut

Ana Drev je zapravila možnost za višjo uvrstitev na prvi progi, na kateri od starta do cilja ni našla pravega ritma. Dosegla je enajsti čas. »Imam razlog, da sem po koncu sezone zelo zadovoljna. Lani sem bila na finalu svetovnega pokala dobro pripravljena, a sem dosegla slabši čas, tako da sem razmišljala celo o koncu kariere. Občutki po tej sezoni so drugačni in precej boljši,« pravi Ana Drev, ki se je pri 30 letih v tej sezoni prvič in drugič uvrstila na oder za zmagovalce, ko je bila druga v Flachauu in Mariboru. Sezono je končala na sedmem mestu med veleslalomistkami, kar je najboljša slovenska uvrstitev v posamezni disciplini. Alpska smučarka iz Šmartnega ob Paki je članica elitne sedmerice, kar je lep obet pred naslednjo sezono. Čeprav uradno še ni potrdila, da bo še naprej smučala, je mogoče iz njenih izjav razbrati, da se bo z veseljem pripravila na novo sezono.

Največja junaka finala svetovnega pokala sta bila po pričakovanju Marcel Hirscher in Lara Gut, ki sta včeraj prejela velika kristalna globusa. Peta krona Hirscherja je bila pričakovana, prva Lare Gut manj. Toda izkušena Švicarka je potrpežljivo zbirala točke ter izkoristila odsotnost in poškodbe najboljših treh alpskih smučark – Tine Maze, Anne Feninger in Lindsey Vonn.

Dve točki v prid Eve Marie Brem

Avstrija se je včeraj po zaslugi Eve Marie Brem veselila novega malega kristalnega globusa. Bremova je v veleslalomskem seštevku za dve točki ugnala Viktorio Rebensburg, ki je imela odličen zaključek sezone, medtem ko je bila na začetku bleda senca nekdanje slave in smučarke, ki naj bi se celo borila za veliki kristalni globus. Šved Andre Myhrer je v kristusovih letih po treh letih dočakal zmago svetovnega pokala, potem ko je včeraj ugnal slalomske tekmece. Veliki junaki sobotnega veleslaloma pa so bili Francozi. Ti so dosegli kar trojno zmago, prvo mesto pa je šlo presenetljivo, a zasluženo k Thomasu Fanaraju, ki je za dve stotinki ugnal Alexisa Pinturaulta. Američanka Mikaela Shiffrin pa je v svojem petem slalomskem nastopu sezone dosegla še peto zmago. Znova z več kot dvosekundno prednostjo. Če Američanka ne bi bila poškodovana, bi se prepričljivo veselila malega slalomskega globusa, ki se ga je veselila Švedinja Frida Hansdotter.

St. Moritz se je minuli teden pokazal v prekrasni luči. Alpsko smučanje kot športna panoga se lahko veseli prihodnjega leta, ko bo v švicarskih Alpah svetovno prvenstvo.