Okrožno sodišče v Kranju je začelo postopek za izbris Zavoda Chopinov zlati prstan iz sodnega registra brez likvidacije. Zavod je v preteklih letih v Radovljici pripravljal prestižno tekmovanje mladih pianistov. A po jubilejnem desetem tekmovanju za Chopinov zlati prstan, ki je potekalo konec leta 2014, naj ugledni žirantje niti nagrajenci ne bi dobili plačila, v vodstvu zavoda pa so se močno sprli.

Zavod je do januarja lani vodil glasbenik Benjamin Izmajlov, ki naj bi bil po besedah predsednika zavoda in istoimenske ustanove Janeza Rozmana glavni krivec za finančno zmedo, zaradi česar naj bi ga slednji tudi razrešil. A Izmajlov je vse obtožbe odločno in obširno zavrnil, zatrdil pa je tudi, da je bil s položaja direktorja zavoda razrešen protipravno. Rozman ga namreč ni pozval, naj pojasni poslovanje zavoda, je zapisal.

Da ugledni člani žirije in nagrajenci 10. mednarodnega tekmovanja pianistov Chopinov zlati prstan niso prejeli plačil, je bila obveščena tudi Občina Radovljica, ki je sicer od januarja 2003 zavodu glede na podatke Supervizorja za organizacijo uglednega tekmovanja namenila 10.590 evrov, istoimenski ustanovi pa skoraj dvakrat toliko.

Postopek izbrisa iz registra po skrajšani poti brez likvidacije pa so na sodišču sprožili po uradnem postopku. Iz kranjske pisarne inšpektorata za delo so na naslov omenjenega zavoda, ki je bil naveden v sodnem registru, poslali vabilo za postopek. Kmalu so ga dobili nazaj s pojasnilom, da je družba na omenjenem naslovu neznana. Družbeniki Zavoda Chopinov zlati prstan lahko proti začetku postopka izbrisa podajo ugovor najpozneje v dveh mesecih od vročitve sklepa.

Izbris družbe iz sodnega registra brez likvidacije je skrajšan postopek izbrisa iz registra. Potreben je takrat, ko podjetniki zaradi različnih razlogov »ohranjajo podjetje pri življenju«, na primer oddajajo bilance Ajpesu, čeprav podjetje ne posluje.