»Gre za dobrodošlico in promocijsko darilo uporabnikom, ki bo trajalo do 1. aprila, takrat se na primorskih rekah začne tudi ribiška sezona,« je malo za šalo, malo zares povedal Milan Štulc, odgovoren za stike z javnostjo na bovški občini.

»Sprejeti je treba odlok o Soči, ki smo ga v bovški občini že potrdili v drugem branju, v kobariški občini naj bi ga sprejeli jutri, Tolminci pa malo pozneje,« je dodal Štulc. Da bo plovba brezplačna le do 1. aprila, je potrdil tudi Simon Leban, predstojnik medobčinske uprave občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči.

Brez odloka le do 1. aprila

»Če se občine ne bodo pravočasno zedinile, bomo po 1. aprilu začeli izvajati plovbo po starem odloku. Brezvladja na Soči in Koritnici ne moremo pustiti,« pravi inšpektor Leban in pove, da je kazalo, da bodo občine odlok sprejele pravočasno. »Odlok o plovnem režimu na Soči in Koritnici je bil predhodno že usklajen. Ker pa so zatem na občinskih svetih vnašali spremembe, zlasti pri cenah dovolilnic za rafte, se je tik pred sezono zapletlo,« je še poudaril Leban.

Za gospodarsko dejavnost z rafti bodo pripravili dnevne in po novem tudi letne dovolilnice, še vedno pa ostaja pavšal. Adis Hrovat, predsednik Gospodarskega interesnega združenja raftarjev Soške doline, pravi, da so jim pri pripravi odloka zelo prisluhnili župani občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Z letnimi dovolilnicami pričakujejo manj nerganja predvsem pri manjših raftarskih podjetjih.

Na prvem mestu varnost

Glede očitkov nekaterih, da združenje premalo skrbi za varnost na reki Soči, pa Adis Hrovat odgovarja, da ni tako, da je Soča hudourniška reka in zato nepredvidljiva, da pa se zavedajo, da z urejanjem plovne poti prevzemajo nase veliko odgovornost. »Sicer je bilo tako v starem, kot je tudi v novem odloku zapisano, da se pluje na lastno odgovornost. Vsi, ki skrbimo za plovbo, pa na prvo mesto vedno postavljamo varnost,« poudarja Hrovat, tudi lastnik agencije Bovec Rafting Team. Goran Kavs, direktor podjetja Soča Rafting, ki ima v Posočju najdaljšo tradicijo pri trženju vodnih športov, pa pravi, da na Sočo že prihajajo prvi obiskovalci.

»Nivo vode je trenutno dvakrat višji kot poleti. Nekateri naši kolegi so se že podali na plovbo. Mi bomo vožnje začeli prihodnji mesec. Velikega povpraševanja še ni. Odlok o plovbi vsi pričakujemo in upamo, da bo veljal dalj časa kot sedanji. Morda bo prinesel na Sočo tudi več reda,« je povedal Goran Kavs in dodal, da imajo zdaj največ tistih, ki se preizkušajo na ziplinu, ki je odprt vse leto.