Slovenski navijači, teh se je zbralo kar 32.500, so tudi tretji dan smučarskih poletov v dolini pod Poncami pripravili izjemno navijaško kuliso in bili za to nagrajeni z novim uspehom slovenskih skakalcev. Planiška velikanka je danes gostila zadnjo ekipno preizkušnjo sezone, na njej pa so slovenske barve zastopali Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc.

Slovenski orli so v prvi seriji skakali odlično in bili vseskozi blizu vodilnim Norvežanom, za ovratnik pa so jim dihali Avstrijci. Najdaljši polet je med domačimi skakalci z 231,5 metri uspel Kranjcu, Prevc je bil dva metra krajši, medtem ko je Tepeš pristal pri 225, Semenič pa 208 metrih.

Vse prej kot dolgočasno

Da je bil uvod v drugo serijo vse prej kot dolgočasen, gredo zasluge predvsem Johannu Andreju Forfangu, ki je nastopil v zadnji, četrti skupini skakalcev. Norvežanu se je prvi polet močno ponesrečil in je pristal pri 210 metrih, s čimer se je Slovenija Skandinavcem po polovici tekme približala na 9,3 točke zaostanka, še dodatnih 7,8 točk več pa je znašal zaostanek Avstrijcev (792,6).

Ekipna preizkušnja je postala še razburljivejša po drugem nastopu prve skupine skakalcev, saj sta Daniela Andreja Tandeja preletela tako Stephan Kraft kot Jurij Tepeš. Norvežan je pristal pri zelo solidnih 224,5 metrih, a je bil Tepeš še 10 metrov daljši, medtem ko so Avstrijcu namerili polet dolg kar 241 metrov. Prednost Norveške (1002,1) se je tako stopila na vsega tri desetinke prednosti pred Slovenci, tretjeuvrščena Avstrija pa je do tedaj zbrala 999,7 točk.

Suvereni Norvežani

Vse dvome, kdo ima v letošnji sezoni nedvomno najboljšo ekipo, pa sta že ob nastopih naslednjih dveh skupin skakalcev razblinila Anders Fannemel in Kenneth Gangnes. Oba sta brez težav preletela 230-metrsko znamko (233, 5 m in 239 m) in ob ponesrečenem poletu Kranjca, pristal je pri vsega 208 metrih, Norveški praktično že zagotovila zmago.

"Smučka mi je ušla in nato sem delal korekture z roko, a vse skupaj moram še malo pogledati. Zelo sem utrujen, zdaj si želim le še spočiti in dva dobra skoka v nedeljo," je po tekmi o svojem ponesrečenem letu za STA dejal Kranjec.

Slovenijo je ob skromni daljavi petkovega zmagovalca prehitela Avstrija, a sledili so še poleti zadnje skupine skakalcev, ki so nastopili glede na uvrstitev. Tako je bil od vodilne trojice prvi na sporedu Prevc. Triindvajsetletnik je bil pravzaprav brez resnih možnosti, da se prebije na drugo mesto, saj je prednost Avstrije znašala otipljivih 14,8 točk. A prvi skakalec zime je še enkrat več dokazal, zakaj je letos osvojil naziv svetovnega prvaka v poletih in s kar 246 metri poskrbel za najdaljšo daljavo dneva.

Le nekaj trenutkov kasneje se je po zaletni smučini pognal Michael Hayböck. Avstrijec z 223,5 metra ni bil slab, a vseeno le za las prekratek za drugo mesto, ki ga je Slovenija osvojila z vsega desetinko točke prednosti pred severno sosedo.

Številka ena

Sledil je le še nastop zadnjega Norvežana Forfanga, ki se je v drugo odrezal bistveno bolje in z 233,5 metri dolgim poletom zgolj še potrdil zmago svojega moštva. "Norveška je trenutno številka ena in realno smo se danes borili za drugo mesto. Tudi, če bi Robertu Kranjcu uspel boljši drugi skok, bi bili danes drugi. Zato se veselimo drugega mesta. Uspelo nam je, kar smo pričakovali in dobili boj z Avstrijci. Prav vsi štirje so svoje delo opravili odlično," je po tekmi povedal slovenski trener Goran Janus.

Njegovi varovanci so z današnjim drugim mestom v pokalu narodov povečali prednost pred Nemčijo na 222 točk, ki jih bodo Nemci v nedeljo zelo težko nadoknadili. Tudi v tem seštevku sicer prepričljivo vodijo Norvežani.