Po štirih mesecih bežanja in skrivanja je belgijska policija med današnjo operacijo v Bruslju ranila in aretirala eno najbolj iskanih oseb v Evropi, domnevno edinega preživelega udeleženca terorističnih napadov v Parizu novembra lani. V revni četrti Molenbeek, kakšnih pet kilometrov zahodno od Grand Placea, so policisti okoli četrte ure popoldne obkolili stanovanjski blok, kjer je prišlo do streljanja in eksplozij. Tam se je skrival tudi 26-letni Salah Abdeslam, domnevni soudeleženec strelskega pohoda teroristov v francoski prestolnici, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi. »Imamo ga,« je dejal eden od predstavnikov belgijske vlade, potem ko so Abdeslama v akciji ranili v nogo in ga odpeljali v bolnišnico. Aretirali so še najmanj dve osebi.

Francija pričakuje izročitev

Vest o najdbi ene najbolj iskanih oseb v Evropi se je hitro razširila po belgijski prestolnici, kjer so prav takrat potekali pogovori voditeljev držav članic Evropske unije in Turčije o reševanju begunske krize. Pogovore je najprej zapustil belgijski premier Charles Michel, da bi spremljal potek operacije, potem pa tudi francoski predsednik François Hollande. Ta je danes izrazil prepričanje, da bo Belgija Abdeslama izročila Franciji.

Abdeslam je v Bruslju rojeni francoski državljan maroškega rodu s povezavami s Sirci, ki naj bi sodelovali z Islamsko državo. Preiskovalce naj bi do Abdeslama pripeljala sled iz stanovanja, ki so ga v Bruslju preiskali v torek in kjer je tudi prišlo do streljanja. Tam je policijski ostrostrelec ubil Alžirca Mohameda Belkaida, ki ga tudi povezujejo z napadi v Parizu. Oblasti sumijo, da se je Abdeslam v torek izognil aretaciji, v stanovanju pa so na steklu našli njegov prstni odtis. Podatki iz stanovanja so očitno pomagali, da so ga danes dobili v roke.

Belgija pospešila aktivnosti

Teroristične napade v Parizu je izpeljalo sedem oseb (vse so mrtve), Abdeslam naj bi bil osma. Sumijo, da je do stadiona St. Denis pripeljal tri samomorilske napadalce, ki so se pozneje pred objektom razstrelili med nogometno tekmo Francije in Anglije. Domnevno naj bi bil tudi sam napadalec, pa si premislil – v Parizu so našli odvrženi samomorilski jopič. Med napadi se je razstrelil njegov starejši brat Brahim.

Nekaj dni po pokolu civilistov je francoska policija izpeljala racijo v stanovanju v pariški četrti St. Denis in ubila domnevnega organizatorja napadov in vodjo celice nekdanjih borcev v Siriji Abdelhamida Abaaouda, ki naj bi stal za več napadi v Franciji. V tej raciji je bila ubita tudi njegova sestrična, ki jo posnetek varnostne kamere povezuje z Alžircem, ki so ga ubili v torek.

Preiskovalci so že dlje časa sumili, da napade po Evropi, tudi pariške, organizirajo v bruseljski četrti Molenbeek, kjer naj bi bilo veliko radikalizirane mladine, potisnjene v revščino. Belgija je bila po napadih v Parizu tarča kritik, da je premalo dejavna v preiskavah skrajnežev. Odtlej je policija v številnih akcijah opravila več kot sto hišnih preiskav in aretirale 58 ljudi.