Po več letih negativnega kapitala bo največja slovenska turistična agencija Kompas po vsej verjetnosti v kratkem dokapitalizirana. Ali to drži, v Kompasu včeraj niso odgovorili, več podatkov pa nakazuje, da bo družba po štirih letih vendarle prejela finančno injekcijo.

Če bo hrvaška lastnica Adriatica.net želela, da Kompas ostane dolgoročno delujoča družba, je dokapitalizacija neizogibna. Na skrb vzbujajoče stanje so lani opozorili tudi Kompasovi revizorji. Po zadnjih javno dostopnih podatkih je namreč Skupina Kompas pod vodstvom Tatjane Juriševič imela konec leta 2014 več kot 60 milijonov evrov negativnega kapitala. To pomeni, da bi v primeru stečaja tolikšen znesek, upoštevaje bilančne vrednosti premoženja, zmanjkal za poplačilo upnikov.

130-milijonska dokapitalizacija Kompasovega lastnika

Prek podjetja Adriatica.net je največji lastnik Kompasa Agrokor Ivice Todorića. Ta je v lastniško strukturo Adriatice.net, ki je pred tem po tekočem traku prevzemala ugledne turistične agencije v državah, nastalih iz nekdanje Jugoslavije, vstopil leta 2009. Takrat so hrvaške banke Adriatico.net komajda rešile pred propadom, z dokapitalizacijo v višini 30 milijonov evrov pa je v njeno lastniško strukturo vstopilo sedem družb, med katerimi je bil s petinskim lastniškim delež največji Agrokor. Po tej dokapitalizaciji je Agrokor v Adriatico.net vložil še pet milijonov evrov in lastniški delež zvišal za nekaj odstotnih točk. Iz hrvaškega sodnega registra podjetij pa je razvidno, da je Agrokor konec lanskega leta lastništvo v Adriatici.net povečal na več kot 90 odstotkov. Ta delež je pridobil na podlagi dokapitalizacije s stvarnimi vložki v višini skoraj 985 milijonov kun (130 milijonov evrov). S tem se je osnovni kapital Adriatice.net zvišal na 1,2 milijarde kun (160 milijonov evrov).

Po dokapitalizaciji Adriatice.net, v lastništvo katere je Agrokor vstopil pred leti, ena največjih hrvaških družb konsolidira svojo turistično divizijo. Najprej je konec lanskega leta pod okrilje Kompasa prešla Mercatorjeva turistična dejavnost M holidays, ki na leto doseže nekaj milijonov evrov prihodkov od prodaje. V začetku letošnjega februarja je sledila čezmejna pripojitev slovenske Adriatice.net k hrvaški Adriatici.net. Nobeno presenečenje ne bo, če bo Agrokor po sanaciji Skupino Kompas preprodal kakšni od v svetu uglednih turističnih družb, na primer nemškemu potovalnemu koncernu Tui.

Kako je Skupina Kompas, ki vključuje tudi največjo hrvaško turistično agencijo Atlas, poslovala lani, še ni znano. V prvih osmih mesecih lanskega leta pa so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za osem odstotkov. Hkrati so v Kompasu zvišali produktivnost na zaposlenega in razpršili posle in trge, kar jim je omogočilo znižati odvisnost od negativnih dogodkov po svetu. Za predstavo, leta 2014 je Skupina Kompas, ki vključuje okrog 20 podjetij, dosegla 154,4 milijona evrov konsolidiranih prihodkov od prodaje, pri čemer je izguba znašala dobrih devet milijonov evrov.