Planinsko društvo za Selško dolino združuje okoli 500 članov, kar ga uvršča v sam vrh po množičnosti med podobnimi društvi. Od nekdaj vzorno skrbijo tudi za najbolj priljubljeno gorsko točko – Ratitovec (1678 m).

Pred kratkim pa je predsednik društva Alojz Lotrič poslal na občino in s tem tudi vsem svetnikom v Železnikih dopis, v katerem opozarja, da je narava Ratitovca še kako ogrožena. Med drugim je opozoril na čezmerno pašo in s tem povezano izginevanje planinskega cvetja, ki ga obiskovalci Ratitovca radi občudujejo.

Ali torej krave in zraven še koze ter ovce res ogrožajo planinske radosti na Dajnarski planini, Lomu, Pečani? »Nobenega dvoma ni, da se je število krav na gorski paši skoraj podvojilo, tako da se jih zdaj po moji oceni pase okoli 140. To pa seveda pomeni pomanjkanje krme in prav tako, da je vse manj planinskega cvetja!« je dejal predsednik planincev, ki pa je obenem opozoril na vlogo človeka pri ohranjanju in žal tudi uničevanju narave. Izkoriščanje bogastva gozdov je namreč pripeljalo do tega, da so bile narejene nove vlake, poti in tudi ceste – po njih pa zdaj motijo mir planincev tisti, ki divjajo s štirikolesniki in drugimi vozili. Zato Lotrič opozarja, da na teh gorskih poteh pogrešajo več nadzo ra. Obenem planinci javno predlagajo, da na določenih delih pod Ratitovcem ne bi več gradili gozdnih cest in drugih poti in tako ohranili naravo.

Tudi sami so dali zgled s tem, da kljub posodobitvi niso povečali zmogljivosti zelo priljubljene koče na Ratitovcu in so se s tem odrekli večjim skupinam planincev. Po oceni predsednika Alojza Lotriča je namreč obisk planincev iz leta v leto večji, kar pa ni vedno le dobra novica. Res pa je, da bo s kravami in drobnico pri »vzgoji« težko, ker pač s travo pomulijo tudi rožice – pa naj to planince jezi ali ne. Sožitje z lepo in dobro ohranjeno naravo Selške doline bo po besedah predsednika planincev še naprej cilj vseh, ki tam živijo in tja prihajajo, zato poziva, da naj Ratitovec ohranijo tudi za prihodnje rodove. šu