Na okrajnem sodišču v Brežicah se je že s sedmim narokom nadaljevalo sojenje Dragu Kramariću, ki ga je skupina nekdanjih delavcev podjetij BGS, AAA in Varmont ovadila zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev, ko jim je kot direktor omenjenih družb omejeval pravico do plač, prispevkov iz plač in regresa. V kazenskem zakoniku piše, da se storilca zaradi zavestnega kršenja tovrstnih delavskih pravic lahko kaznuje z zaporom do treh let.

Družba AAA (Adria-Agram-Alpe), v katero se je po blokadi računov preimenovala družba BGS, je podjetje, ki je za nemškega proizvajalca tirnih vozil Siemens izdelovalo električne instalacije. V težavah se je znašlo proti koncu leta 2013, ko se je direktor Kramarić zaradi načrtovanega povečanja proizvodnje in na zahtevo nemškega partnerja odločil za nakup prostorov nekdanjega brežiškega Vina, vrednih 2,5 milijona evrov, v katere so po direktorjevih besedah vložili še dodaten milijon evrov. Odhodki družbe so se tudi zaradi odplačevanja kredita čez noč močno povečali in krepko presegali prihodke. Od tu do blokade računov ter posledično velike zamude pri izplačevanju plač, na katere so posamezni delavci zaman čakali skoraj leto dni, ni bilo daleč. Družba je letos končala v stečaju.

Sporne prodaje in nakupi

Na enem od srečanj z ogorčenimi in zaskrbljenimi delavci konec lanskega leta smo o direktorju Kramariću slišali pripovedi o tem, da si je v času, ko delavci niso prejemali plač, sam kupoval drage avtomobile. Da je lastni družbi za 348.000 evrov prodal industrijsko opremo za stiskanje oljne repice, ne da bi jo podjetje potrebovalo in ne da bi bila oprema sploh v njegovi lasti. Da je na območju Brežic, domačega Prigorja na Hrvaškem in v Nemčiji kupoval stanovanja in stanovanjske hiše ter najemal gostinske in druge lokale, kar naj bi plačeval prek svojih družb, registriranih doma in v Nemčiji. Govor je bil tudi o tem, da je nogometašem dveh nogometnih klubov iz Savskega Marofa redno plačeval nemajhne zneske.

Vrtoglavi izdatki za bencin

Na eni prejšnjih razprav na sodišču je davčna inšpektorica Darja Fekonja razkrila, da je med inšpekcijskim pregledom poslovanja Kramarićevih podjetij odkrila vrsto nepravilnosti. Med drugim naj bi s kreditno pogodbo za 100.000 evrov, sklenjeno med njim samim in njegovim podjetjem, brez aneksa k pogodbi pridobil kar 371.048 evrov kredita. Tega naj bi vračal tako, da je s kreditnimi karticami na bencinskih črpalkah plačeval gorivo, računovodkinja pa je po njegovem naročilu brez ustreznih potnih nalogov te izdatke knjižila med potne stroške.

Kam naj bi izteklo toliko goriva, je na zadnji razpravi kot priča razkril Kramarićev sokrajan in nekdanji poslovni partner Dragutin Prahin. Povedal je, da je na lastne oči videl, kako so na kreditno kartico podjetja za svoje potrebe po vrsti »tankali« člani nogometnega kluba Savski Marof, katerega predsednik je bil do pred kratkim Kramarić. Po Prahinovih trditvah je tudi nogometašem plačeval s prihodki podjetja, ki ni imelo denarja za plače zaposlenih.

Iz Prahinovega pričevanja sledi, da naj bi Kramarić za veliko vsoto v Umagu kupil dva počitniška apartmaja z bazenom, namenjena oddihu in pripravam nogometašev. Del industrijske opreme, najdene v kupljenih objektih, je Kramarić po Prahinovih besedah med drugim prodal na Nizozemsko, del pa v staro železo. Prahin je še povedal, da Kramarić tudi njemu dolguje zajetno vsoto denarja, in dodal, da ga kljub temu ne bo tožil, ker ve, da ta denarja nima kje vzeti. Izrazil je še prepričanje, da je Kramarić družbo v Sloveniji odprl samo zaradi nepovratnih sredstev, pridobljenih na lahek način.

Kramarić zanika navedbe priče

Kramarić je ves čas Prahinovega pričevanja zmajeval z glavo in se križal. »Prahinovo pričanje že meji na norost, slišane laži pa so plod domišljije, nastale iz maščevalnosti,« je po obravnavi za naš časnik izjavil Kramarić ter pojasnil, da so vso opremo, ki so jo prodajali, v resnici kupili na dražbi, da na Nizozemsko niso prodali ničesar, da so polnilno linijo prodali v Novi Sad ter da se je podjetje v hudih denarnih težavah znašlo zaradi vse težje sprejemljivih pogojev nemškega Siemensa. »Z vsako novo pogodbo so se razmere slabšale. Znašli smo se v težkih razmerah, na katere sami nismo mogli vplivati,« je še dodal Kramarić. S sodnikom Almirjem Kurspahićem se mu je uspelo dogovoriti za preložitev naslednje, po vsej verjetnosti zadnje obravnave na 13. april. »Na nove in že izrečene obtožbe se želim ustno zagovarjati, vendar ne brez navzočnosti zagovornika, ki mi ga prej ni uspelo najti,« nam je pojasnil Kramarić.