Ko je vladar sezone Peter Prevc v finalu napadel s šestega mesta in je z najdaljšim poletom dneva 242 metrov prevzel vodstvo, mu je na vrhu naleta, medtem ko so gledalci noreli od navdušenja in so gorele tudi bakle, iskreno zaploskal tudi veliki tekmec in vodilni po prvi seriji Robert Kranjec. »Čeprav med čakanjem na naletu nerad slišim, kako daleč skoči tekmovalec pred menoj, mi je kamerman povedal za dolžino poleta Petra. Sam sebi sem dejal, da bo težka pot do ubranitve prvega mesta. Skušal sem preleteti zeleno črto, a nisem vedel, če sem jo preskočil,« je pojasnil Robert Kranjec po sedmi zmagi v karieri, ki njo je dosegel kljub temu, da mu je pihal močan veter v hrbet.

Prevc je bil po doskoku Kranjca tako prepričan v zmago 34-letnega Kranjčana, da mu je odhitel čestitat kar v sredino izteka letalnice. Ko se je na semaforju, medtem ko se je že spuščal mrak in je vse bolj stiskal mraz, prikazala številka ena, ga je dvignil na rame in navdušeno prenašal naokrog, medtem ko so plapolale slovenske zastave in so gledalci vzklikali Robi, Robi, Robi… »V čakanju na zmago je bilo veliko negotovosti pri meni, saj dobivam slabše ocene od Petra, ker v zraku moja roka ni iztegnjena, ampak kriva. Ko me je dvignil na rame, sem bil zelo presenečen in vesel. To je bil zelo čustven trenutek,« je razlagal Kranjec, ki ga je kar med intervjujem obiskala hčerka in se predstavila, da ji je ime Pika.

»Veselje v krogu družine je veličasten trenutek, ki si ga otrok zapomni za vedno. Tako kot se jaz spomnim, kako sem se prvič z očetom z vlakom peljal na Hrvaško. Največ mi pomeni, da je bila hčerka vesela zmage. Petra ni enostavno premagati. Zmaga doma je nekaj najlepšega, jaz sem nanjo čakal do leta 2012 in nato znova štiri leta na pravi trenutek, da sem spet na najvišji stopnički,« je bil zgovoren Kranjec, ki skače na glasbeno podlago skupine Metallica.

Z novo dvojno slovensko zmago se je nadaljevala popolna prevlada slovenske reprezentance na prenovljeni letalnici, na kateri je nepremagana na petih dosedanjih tekmah. »Nepremagljivi smo zaradi energije, ki nam jo dajo gledalci,« je skrivnost razkril Kranjec.

Ob dveh junakih na odru sta med Slovenci točke osvojila Jurij Tepeš (14. mesto) in Anže Semenič (27.). »Znova sem razočaran. Brez pravih občutkov sem že od lanskega finala v Planici,« je bil jedrnat Jurij Tepeš. Ker je Jaka Hvala izpadel že v kvalifikacijah, si je Anže Semenič izboril mesto v reprezentanci za današnjo ekipno tekmo, s katero ima dobre izkušnje že iz lanske Planice, ko je skupaj Prevcem, Kranjcem in Tepešem slavil zmago. »Za konec vsaj nekaj zadovoljstva, potem ko je za menoj slaba sezona. Vso zimo smo preizkušali nov počep, pa smo šele na koncu prišli do rešitve. Od velikih pričakovanj sem hitro padel na realna tla,« je povedal 22-letni Anže Semenič, ki je v minulih sezonah dvakrat zmagal v skupnem seštevku celinskega pokala.

Slovenski selektor Goran Janus si je vidno oddahnil po napeti finalni seriji. Ko se je pognal v objem pomočnika Janija Grilca, je na trenerski tribuni pristal stopničko nižje. Prevc je osvojil mali kristalni globus, Kranjec bo skušal na nedeljski tekmi ubraniti drugo mesto, v pokalu narodov je Slovenija prehitela Nemčijo na drugem mestu, medtem ko je zmaga rezervirana za Norveško. Ob vseh možnih lovorikah Slovencem manjka le še svetovni rekord. »Glede na razmere v petek za rekord ni bilo možnosti, a na razpolago imamo še dva dneva. V soboto in nedeljo se lahko zgodi še marsikaj, kdo bo glavni igralec, pa se še ne ve,« je optimist Goran Janus. Današnja ekipna tekma in jutrišnja posameznikov se bosta začeli ob 10. uri, poskusni polet pa ob 9. uri.

Svetovni pokal, poleti (po petih tekmah): 1. P. Prevc 430, 2. Kranjec 320, 3. Forfang 288, 12. Tepeš 110, 30. Hvala 18, 36. Lanišek 10, 40. Semenič 6, skupno (po 28 tekmah): 1. P. Prevc 2302, 2. Freund 1454, 3. Gangens 1303, 13. Kranjec 523, 14. D. Prevc 486, 21. Tepeš 287, 24. Lanišek 230, 6. Hvala 46, 57. Pavlovčič 20, 64. Semenič 8., 69. Pograjc 5.