Priporočljiv je le nakup peletov, ki se s svojimi lastnostmi uvrščajo v kakovostni razred A1 ali A2. Le najkakovostnejši peleti namreč zagotavljajo učinkovito in do okolja prijaznejše ogrevanje, predvsem pa se z njimi izognemo težavam s pečjo, ki jih povzroča slabo kurivo. Medtem ko za kakovostnimi peleti v peči ostane le siv pepel, za slabimi ostane žlindra, ki uničuje peč, občutno zmanjša njene izkoristke in posledično tudi učinkovitost ogrevalnega sistema. Poleg tega stroški popravila peči zaradi slabega kuriva občutno presegajo razliko v ceni med boljšimi in slabšimi peleti.

Več kot dovolj razlogov, da so v ECE nadvse pazljivo izbrali oba dobavitelja peletov, ki jih ponujajo svojim kupcem. Kakor pravi Terče, doslej še niso imeli nobene reklamacije: »Vsi, ki pri nas kupijo pelete, imajo 30 dni časa, da jih preizkusijo – če niso zadovoljni s kakovostjo, jih zamenjamo ali povrnemo sorazmerne stroške nakupa vrnjenih peletov. Doslej se to še ni zgodilo, kar le potrjuje, da smo izbrali dobra dobavitelja in da ponujamo kakovostne pelete, ki so povrh vsega v tem kakovostnem razredu tudi najcenejši na slovenskem trgu.« V ECE sicer svojim obstoječim kupcem električne energije ali plina ponujajo tudi plačilo na obroke.

Kako pa vemo, da ne kupujemo mačka v žaklju? Najbolj zanesljivo vodilo pri nakupu je po besedah Mitje Terčeta jasno označen znak kakovosti na embalaži – certifikat ENplus. Ta zagotavlja, da je celotna veriga izdelave peletov, od sečnje lesa do končnega izdelka, natančno nadzorovana in preverjena. »Certifikat ENplus pomeni, da ima proizvajalec vzpostavljen sistem zagotavljanja kakovosti in da kakovost peletov ustreza oznakam na embalaži, pri čemer ni odstopanj med različnimi serijami izdelave tega kuriva,« še dodaja Mitja Terče.