Da bodo obiskovalci ta konec tedna za pot do doline pod Poncami denimo iz Ljubljane potrebovali dvainpolkrat več kot sicer, organizatorji slovenskega skakalnega praznika opozarjajo že dolgo. Pred začetkom prvega tekmovanja včeraj v Planici so mnogi to občutili tudi v svojem jeklenem konjičku. »Dva pasova avtoceste se ob izvozu Hrušica združita v enega, skupna kolona vozil z avtoceste pa se na Hrušici priključi vozilom, ki so ubrala pot skozi Jesenice. Tri kolone vozil se morajo združiti v eno, zato brez zastojev ne gre,« pravi Jože Ajdišek, ki je v organizacijskem komiteju Planica med drugim zadolžen za promet.

Čeprav so mnogi ob včerajšnjih zastojih na koncu gorenjske avtoceste posumili, da bi lahko bile zanje krive občasne zapore predora Karavanke, tako organizatorji planiške prireditve kot na Darsu to zanikajo. »Predor Karavanke je priročen izgovor,« meni Ajdišek.

Med velikonočnimi prazniki ne bo zapor

Da bi se takšnim očitkom izognili, so na Darsu ves čas budno spremljali dogajanje na Hrušici. Polurne zapore so sicer za včeraj napovedali med 7. in 16. uro, danes pa naj bi se dela prav tako začela ob sedmih zjutraj in končala ob 15. uri. »Kolona vozil, ki so čakala pred predorom, ni bila tako dolga, da bi ovirala promet pred izvozom Hrušica,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na Darsu Romana Duša. Da je na koncu gorenjske avtoceste pred izvozom Hrušica gneča zaradi množice vozil, ki se odpravljajo v Planico, so voznike, ki so se bližali Jesenicam, Darsovi zaposleni opozorili z opozorilnimi tablami ob počivališču Lipce, tik pred zadnjim še prevoznim izvozom z gorenjske avtoceste. Da bo promet na gorenjski avtocesti od včeraj do nedelje močno povečan, pa so zapisali tudi v tedensko napoved prometa na spletni strani s prometnimi informacijami.

Kot so nam še povedali na Darsu, pri načrtovanju cestnih zapor upoštevajo predvidene prometne tokove in del v času, ko pričakujejo povečan promet, ne načrtujejo. »Zaradi planiške prireditve se frekvenca vozil skozi predor Karavanke ni povečala, bomo pa dela ustavili med velikonočnimi prazniki, ko je običajno prometa skozi predor več,« pravi Duša. Da odprava zapor v predoru ta konec tedna zaradi množičnega obiska Planice ni potrebna, zatrjuje tudi Ajdišek.

Skozi Avstrijo ali Italijo

Alternativnih poti, ki bi iz osrednje Slovenije vodile do Planice in bi jih obiskovalcem lahko priporočili, ni, pravi Ajdišek. Mnogi obiskovalci s severovzhodnega dela države se poslužujejo poti po avstrijski strani do Beljaka in naprej proti italijanskemu Trbižu, od koder do Planice pridejo prek mejnega prehoda Rateče. Čez ta mejni prehod pridejo pogosto tudi obiskovalci iz Primorske.

Kako pa bodo vsi, ki skrbijo za urejanje prometa, obravnavali morebitne smučarje, ki bi se želeli ustaviti v Kranjski Gori ali pa pot nadaljevati denimo v Italijo? »Poti ljudem z osebnimi avtomobili ne moremo preprečiti, lahko pa jim jo odsvetujemo. Upamo le, da bo tistih, ki jim bo to le izgovor, da bi se brez vstopnice prebili do Planice, čim manj,« dodaja Ajdišek.

»Domačini pa so planiške prireditve že vajeni,« ob tem pripomni. »Zato se kamor koli, predvsem pa v Planico, raje odpravijo peš.« Ob tem pa na Darsu vsem, ki se odpravljajo na pot, svetujejo, naj se o razmerah na cesti pozanimajo bodisi po telefonu bodisi na spletu.