Tako veselega, kot ste bili po finalnem poletu, vas nismo videli že kar dolgo časa.

Kako ne bom vesel, saj sem bil na stopničkah. Ker smo imeli le en polet za trening, sem se moral hitro prilagoditi na letalnico. Za trening sem se le zapeljal čez letalnico, v prvi seriji se je zame vse še vedno dogajalo prehitro, saj v krvi še nisem imel večjih hitrosti, ki so na letalnicah. Finalni polet spada med tiste, v katerih sem resnično užival. Še posebno potem, ko sem preletel hrbtišče in sem vedel, da me bo neslo daleč.

Ali ste po poletu 241,5 metra pričakovali še višjo uvrstitev od tretjega mesta?

Ne. Sploh nisem vedel, kako daleč sem poletel. Toliko črt je narisanih, da sem bil že povsem zmeden, ko sem se boril v zraku. Zadnja prava orientacija je bila rdeča črta pri 225 metrih, ko pa sem letel čez druge, mi sploh nič več ni bilo jasno. Ko sem se ustavil v izteku, sem še enkrat vprašal, kako dolg je bil moj polet. Nato sem le upal, da bo eden izmed najboljših treh naredil kakšno napako, da bom končal na stopničkah. Še posebno zato, ker so po mojem dolgem poletu zaletišče znižali za dve mesti, kar je prineslo zadnjim trem dodatnih 17,2 točke.

Vsaj tako, kot ste bili veseli svojega tretjega mesta, ste bili tudi zmage Petra Prevca.

Če drugim ne privoščiš uspeha, ga tudi sam zagotovo ne boš deležen. Najpomembneje je to, da sem zadovoljen s svojim skokom. Če je deset boljših, je meni povsem dovolj, če sem le sam prikazal dobro predstavo. V Planici je veselje vselej dvojno, saj so ob meni veseli še gledalci. S tem, ko jim pomaham, jim skušam vrniti nekaj, kar so oni dali meni. Če tekmuješ v tujini, si ponavadi vesel le sam, medtem ko so gledalci bolj ali manj tiho.

V posebnem točkovanju poletov ste se prebili na tretje mesto in imate le še osem točk zaostanka za drugouvrščenim Norvežanom Kennethom Gangnesom.

Super. V posebnem točkovanju poletov želim končati med prvimi tremi. Za prvo tekmo je narejena kljukica, a moram ostati zbran še za dve tekmi posameznikov.

Med vsemi imate največ izkušenj z letalnico v Planici. Kakšna je razlika med staro in novo letalnico?

Stara je bila že kar malo strašljiva. Nova je moderna letalnica, takšna je tudi v Vikersundu. Že na oko je nova letalnica v Planici lepša in varnejša.

Kakšne misli so vas prevevale, ko ste si ogledali posnetke izjemno dolgih poletov v sredo na preizkusu letalnice?

Polet Tilna Bartola je bil fantastičen. Škoda, da ni obstal na nogah. Žal je imel preveč višine, da bi varno pristal.

Očitno so dolgi poleti na preizkusu letalnice vplivali na vodstvo tekmovanja, da je bilo zelo previdno pri višini zaletišča za prvo izmed štirih tekem.

Nisem pristojen za tovrstno komentiranje, ampak so za to usposobljeni strokovnjaki. Pred nami so še trije dnevi poletov, zato ni nobene potrebe, da bi rinili z glavo skozi zid. Rekord se zgodi v kombinaciji vrhunskega nastopa skakalca in vremenskih razmer z ravno pravo močjo vzgonskega vetra in višine zaletišča. Če bi Bartol šel s štirih zaletnih mest nižje, bi imel manjšo hitrost in nižjo krivuljo leta, skočil pa bi enako daleč, le s to razliko, da bi postavil svetovni rekord. Revež je letel tako visoko, da je verjetno pred seboj videl le še steno, zato je moral zavirati.

Poleti vas izčrpajo bolj kot tekme na klasičnih skakalnicah.

Več ko je adrenalina, bolj si utrujen, ko popusti. Po vsaki tekmi v poletih je manj goriva.

Selektor Goran Janus pravi, da imate še toliko energije, da bi lahko tekmovali še ves april.

Z lahkoto bi še tekmoval, a po drugi strani je vseeno dobro, da je konec in grem na dopust v Indonezijo, kjer se bom veliko potapljal, ter nato na operacijo zlomljene roke, iz katere mi bodo pobrali žice in ploščice, da jo bom sploh lahko iztegnil. Upam, da bo po novi operaciji konec stalnih bolečin v roki, ki so najhujše takrat, ko jo iztegnem.

Ste med najlažjimi skakalci v karavani, obenem zelo pazite na svojo prehrano.

Skupaj z opremo moram tehtati najmanj 64,3 kilograma. Težo preverim pred vsakim skokom. Pri prehrani sem naredil popoln preobrat. Nekoč sem se izogibal mesu ter jedel predvsem veliko testenin in zelenjave. Zdaj sem prečrtal ogljikove hidrate in jem veliko rdečega mesa. Počutje ob takšni prehrani je odlično.

Kasai je imel v Planici jubilejno petstoto tekmo v svetovnem pokalu. Ali vi štejete svoje?

Ne. Vem le, da sem letos presegel številko tristo tekem med posamezniki v svetovnem pokalu. Podatkov ne preverjam na spletnih straneh, ker me z vsem seznani televizijski reporter Andrej Stare, ki je moj osebni statistik.

Vztrajno se bližate dvesto poletom čez dvesto metrov. Trenutno ste tik pod številko 190.

Če me v Vikersundu na tretji tekmi ne bi poslali v slabe razmere, bi mejnik lahko postavil že v Planici.