Obiski članov kraljevih družin so vedno dolgočasno protokolarni, čeprav jim sledi trop novinarjev. Tudi obisk princa Charlesa in vojvodinje Camille na zahodnem Balkanu je bil tak. Do zdaj sta bila na Hrvaškem in v Srbiji, konec tedna bosta obdelala še Črno goro in Kosovo.

Celoten obisk je še enkrat pokazal, da je vse skupaj predstava, ki je še najpomembnejša za člane elite držav, ki sta jih obiskala. Strašno pomembno je namreč, kdo je bil na kateri od svečanih večerij in kdo se je s princem pogovarjal. Recimo Rade Šerbedžija, ki je princa »ugrabil« med obiskom zagrebškega Muzeja umetnosti in obrti. Ni znano, o čem sta tako vneto razpravljala, a medije je to zanimalo vsaj toliko kot vprašanje, čigavo obleko je nosila Janica Kostelić, ki je bila na sprejemu tako zelo ženstvena.

Srbi pa so negodovali zaradi programa obiska Charlesa in Camille na Hrvaškem. Hrvaški premier Tihomir Orešković jima je v Banskih dvorih pokazal spominsko ploščo raketiranja stavbe leta 1991. Srbski premier Aleksandar Vučić je bil ogorčen, ker da to ni pravično, češ kaj bi bilo, če bi oni princu kazali vasi s srbskimi begunci iz Hrvaške.

No, tudi Srbi so imeli svoj škandal, povezan s kraljevim obiskom. Namreč, na svečano večerjo pri premierju ni bil povabljen princ Aleksandar Karađorđević, ker državi dolguje 70.000 evrov za neplačane račune v svoji rezidenci Beli dvor. Srbski princ se je nekoliko pomiril, ko sta Charles in Camilla prišla k njemu na popoldanski čaj s sendviči in žganjem. Ob tem mu je poklonil vino družinske vinske kleti in ikono svetega Jurija, zaščitnika Anglije. Ikono mu je podaril tudi srbski premier. Še bolj patriotski je bil pri izbiri darila srbski predsednik Tomislav Nikolić, ki je prestolonasledniku podaril zbrana dela Shakespearja v cirilici. Princ bo to gotovo prebiral zvečer v postelji, tako kot bo Camilla na naslednji sprejem prišla v šumadijski noši, tudi enem izmed daril. Zato so bile verjetno boljša izbira klobase, ki sta jih dobila v Slavoniji, ob tem, ko sta pomakala kruh v ribji paprikaš. Menda je princu teknil; seveda, saj se je njegov prapraded Franz von Teck rodil v Osijeku.