Estetska kirurga dr. Andrej Repež in Peter Zorman sta predstavila orodje s 3D-simulacijo rezultatov posegov. Verjameta, da je orodje že tako izpopolnjeno, da ima resnično uporabno vrednost in bo sčasoma postalo stalnica v klinikah, kjer se resno ukvarjajo z estetsko kirurgijo.

Simulacijo rezultatov posegov opravijo ob prvem posvetu in to ne podraži storitve. Najprej del telesa, na katerem bi opravili poseg, skenirajo z različnih strani. Sken nato prikažejo na zaslonu in računalniški program takoj ponudi različne možnosti izvedbe posega.

»Če želi na primer pacientka povečanje dojk z vsadki, program ponudi različne velikosti vsadkov in pacientka lahko izbere, kaj je rezultat, ki ga pričakuje. Sledijo natančnejše simulacije: spreminjamo lahko obliko vsadkov (anatomska ali okrogla oblika), način vstavitve (pod prsno mišico ali nad njo), premer vsadkov, simuliramo lahko brazgotine, če je potreben dvig dojk, položaj na prsnem košu... Izbiramo lahko iz kataloga več kot 1500 vsadkov različnih proizvajalcev. Velika prednost je tudi, da lahko vse to opazujemo iz različnih zornih kotov in pacient dobi predstavo, kako bi bil poseg videti na njegovem telesu, in se odloči, ali si tega zares želi ali ne. Prav tako si lahko doma na računalniku še enkrat v miru ogleda rešitve, se posvetuje z domačimi in se premišljeno odloči o posegu,« je prednosti orodja pojasnil estetski kirurg Peter Zorman.

Prednosti in omejitve

Programirajo lahko na desetine različnih posegov: korekcije nosu, dvig obrvi, liposukcijo in lipofiling, pri čemer lahko natančno predvidijo, koliko maščobe bodo pri liposukciji pridobili za prenos maščobe na druge dele telesa, saj program omogoča, da ocenijo simetrijo telesa in izračunajo prostornino, ki jo morajo kje dodati ali odvzeti.

Preden je bilo na voljo novo orodje, so strankam rezultate posegov skicirali, pokazali fotografije predhodnih primerov, ženske so lahko poskusile zunanje testne vsadke dojk, a take informacije so lahko pomanjkljive. »Vendar je simulacija lahko dvorezen meč: na eni strani nam omogoča lažjo komunikacijo o željah, pacienti se znebijo strahu pred nepričakovanim in se laže odločijo za poseg, po drugi strani pa se moramo zavedati, da telesa ne moremo oblikovati čisto po svoji volji. Ne moremo vplivati na to, kako se tkiva celijo in spreminjajo v času, tako da rezultati lahko odstopajo v dobrem ali slabem smislu. Če razumemo te omejitve, so lahko simulacije rezultatov v veliko pomoč,« je pojasnil dr. Andrej Repež. So pa tudi določene tehnične ovire in je, na primer, težko simulirati dvig in povečanje pri povešenih dojkah. A so tudi »zapleteni« primeri obdelani do te mere, da aplikacija da smiseln rezultat, je povedal. Prav tako ne morejo simulirati, kako bi se operirani del telesa spreminjal v prihodnosti, saj na to vplivajo lastnosti tkiva, način življenja, spreminjanje telesne teže in drugi dejavniki.

Osnova je temeljit pogovor

Ta pripomoček pa ni nadomestek za kakovosten pogovor s pacienti. »Tudi vrhunsko opravljen kirurški poseg lahko včasih povzroči razočaranje pri pacientu, ki je imel drugačna pričakovanja. S tridimenzionalno simulacijo rezultatov posega laže dosežemo skupni cilj, to je zadovoljstvo pacienta,« je povedal Repež.

Kirurg ne sme stranki vsiljevati svoje vizije, čeprav ve, kaj bi bilo najustrezneje. Pacienta zelo pozorno posluša in skuša razumeti, kaj sporočajo tudi med vrsticami, na primer, ali je odločitev za poseg odraz trenutne stiske ali dobro premišljena odločitev. So pričakovanja taka, da jih lahko tehnično zagotovijo? Razloži tudi posledice vsakega posega, na primer, da se bo lahko pri večjih prsnih vsadkih stanjšalo tkivo in bodo robovi vsadka morda otipljivejši. Prav tako skuša uganiti, kakšne so želje pacienta.

»Vse ženske rečejo, da si želijo naraven videz povečanih dojk. Naravno je tisto, kar trenutno imajo, kaj pomeni naravna oblika, pa si vsaka predstavlja drugače,« ponazarja Repež in ugotavlja, da so ženske pri nas konservativnejše in se, če govorimo o povečanju dojk, bojijo velikih sprememb in se prej zmotijo v smeri premajhnih kot prevelikih.

Slovenci so bolj zadržani

Na kliniki Zorman-Repež povpraševanje po estetskih posegih narašča, na osnovi tega pa ne moremo sklepati, da je tako tudi v Sloveniji, pravi Zorman. Največ izvedejo minimalno invazivnih posegov, kot so vbrizganje botoksa in polnil za glajenje gub na zgornji tretjini obraza, od operativnih posegov pa povečanje dojk, spremembe oblike telesa, kot je odvzemanje maščobe na nekaterih delih telesa in dodajanje maščobe drugam (odvzamejo jo na primer na stegnih in vbrizgajo v zadnjico, da je bolj okrogla), preoblikovanje trebuha, korekcije nosu, pri malo starejših pa dvig obraza.

Med strankami je petina moških, ki prihajajo predvsem zaradi odstranitve odvečnega maščevja in mlečnih žlez na prsih ter na presajanje las.

Najboljših rezultatov se ne opazi

»Razmerje med posegi je podobno kot v tujini, le da jih je pri nas manj. Slovenija je kot otok med državami, kjer je estetska kirurgija popularna, saj so Slovenci do tega bolj zadržani,« opaža Repež. V Kuvajtu, kjer trenutno dela, je povsem običajno, da se ženska v nekem obdobju operira štirikrat. »Morda je razlog v medijih, ki estetsko kirurgijo prikazujejo kot ekstravaganco, muho izbrancev in nečimrnežev. A k nam prihajajo povsem običajni ljudje, ki imajo resen problem in jim lahko pomagamo,« poudarja Zorman. »Morda je tukaj drugačna vrednostna lestvica in Slovenci raje vlagajo v pancerje kot v botoks,« ugiba Repež. Posebnost Slovencev je tudi, da lepotne posege skrivajo.

Strah pred lepotnimi posegi izvira tudi iz »prekletstva« estetske kirurgije: posegov, ki so dobro narejeni, ljudje ne vidijo, slabe pa takoj prepoznajo. »Cilj estetske kirurgije je subtilna sprememba na človeku, za katero je zelo težko oceniti, ali je posledica operacije ali je naravna. Najboljši rezultat je tisti, ki se ne vidi,« je svoj konservativni pristop do estetske kirurgije opisal Peter Zorman. Povedal je še, da zaradi nerealnih želja vsak teden zavrne kak poseg.

Novo orodje so tudi posebna očala, s katerimi lahko stranke pogledajo rezultat na svojem telesu, prav tako pa lahko pričakovan rezultat natisnejo s 3D-tiskalnikom in stranka rezultat posega tudi resnično vidi.