Vojna med televizijskima hišama Planet TV in Pro Plus oziroma njegovima televizijama Kanal A in Pop TV dobiva nove razsežnosti, saj se je bitka za gledalce v zadnjem času preselila še v TV-sporede. Trpijo pa prav tisti, ki so jim televizijske vsebine namenjene, torej gledalci in posledično naročniki na revije s sporedi, ki zaradi napačnih podatkov o času predvajanja določenih vsebin zamudijo želeno oddajo ali pa jo zaman čakajo.

Kaj se pravzaprav dogaja? Planet TV je s svojimi najnovejšimi domačimi produkcijami, ki so jih gledalci v zadnjem letu zelo dobro sprejeli, sploh telenovelo Ena žlahtna štorija, postal resna konkurenca naši največji komercialni televiziji. Odziv na grožnjo, na katerega je nato enako odgovoril tudi Planet TV, pa je skrivanje terminov predvajanja najbolj gledanih vsebin, ki jih obe TV-hiši razkrivata vedno pozneje ali pa jih tik pred zdajci spreminjata, tako da je za vnašanje sprememb v tiskane edicije s sporedi že prepozno.

Napake se štejejo v urah in celo dnevih

Najbolj nezanesljivi so na obeh televizijah prav pri najbolj gledanih oddajah, kot so resničnostni šovi in igrane serije domače produkcije oziroma v najbolj gledanem terminu, kjer je v zadnjem času na sporedu predvsem lokalna produkcija. Planet TV denimo še dva tedna pred začetkom svojega novega resničnostnega šova Bilo je nekoč ni razkril niti tega, na kateri dan ga bo začel predvajati, ampak je na plakatih še 14 dni pred začetkom veselo napovedoval, da bo »kmalu«, na drugi strani pa so z uro predvajanja nove sezone Big Brotherja do zadnjega čakali tudi na Kanalu A. Kako absurdna je postala tekma med Pro Plusom in Planet TV, kaže tudi primer, ko je Pop TV revijam s sporedi spremembe v urniku poslal ob šestih zvečer, Planet TV pa pol ure pozneje.

Naj se zdi bitka med omenjenima TV-hišama smešna ali ne, je dejstvo, da kratko potegnejo prav tisti, za katere se televiziji potegujeta, saj se gledalci ne morejo več zanašati na spored. Če so se napake včasih štele v minutah, se v zadnjem mesecu tudi v urah, lahko pa celo v dnevih, kar poleg napačnih terminov predvajanja za seboj potegne tudi napačne opise vsebin.

Konkurenca odgovarja na konkurenco – in obrnjeno

Kako na to odgovarjata glavna krivca? »Ko so na televiziji prehodna obdobja, ko iz filmsko obarvane sheme vstopamo v obdobje bogate domače produkcije, je programskih sprememb več kot po navadi. In čeprav jih poskušamo kar najhitreje sporočiti gledalcem, verjamemo, da nam ne uspe vedno. Naš cilj je optimalna gledanost oddaj, v katere vlagamo veliko truda, in kar največje zadovoljstvo gledalcev. Verjamemo, da smo s trenutno postavljeno programsko shemo uresničili oboje,« so pojasnilo v diplomatski odgovor zavili na Pro Plusu, kjer se gledalcem za to sicer iskreno opravičujejo, vendar pa pri tem ne obljubljajo, da bo kmalu bolje.

Konkretnejši so na Planet TV, kjer na vprašanje, zakaj prihaja do nepričakovanih sprememb programa, odgovarjajo: »Natančno spremljamo gledalske navade in poteze konkurence ter temu prilagajamo svojo programsko shemo. Na premike v konkurenčni shemi reagiramo nemudoma, tako kot tudi konkurenca takoj dogovori na naše.« Položaj na televizijskem trgu se je, dodajajo na Planet TV, v zadnjem letu korenito spremenil, saj nimamo več le ene dominantne televizije: »Na vrhu, vsaj v najbolj gledanem terminu, je precej velika gneča in vnela se je prava bitka za gledalce. Planet TV želi zadovoljiti čim več gledalcev in naše poteze so posledica poglobljene analize gledalskih navad in potez, ki jih vlečejo konkurenčne hiše. Na dogajanje na trgu reagiramo nemudoma in včasih tiskani mediji tovrstnih sprememb ne morejo upoštevati.«

V primeru sprememb, pojasnjujejo na Planet TV, za obveščanje intenzivneje uporabljajo vse tiste medije, ki jim omogočajo sprotno in takojšnje obveščanje o spremembah, na primer televizijo, radio, elektronski programski vodnik ter splet in družbena omrežja, saj jim ti omogočajo večjo fleksibilnost. Da bo kmalu kaj bolje, pa glede na njihov odgovor ne gre pričakovati niti od Planet TV. Pravijo namreč: »Na razvitih televizijskih trgih so tovrstna ravnanja običajen pojav.«