Šesto in peto mesto Ilke Štuhec na prvih dveh treningih v St. Moritzu sta pomenili lep obet pred današnjo preizkušnjo. Toda Mariborčanka je kot že večkrat v sezoni na smuku razočarala ter zaostala za najboljšo petnajsterico, ki si na finalu pribori točke svetovnega pokala. Ilkin someščan Boštjan Kline je sploh prvič tekmoval v mondenem švicarskem letovišču. In znova potrdil svoj talent, saj se je med 22 smukači uvrstil na enajsto mesto, kar je lep obet pred svetovnim prvenstvom, ki bo čez dobrih deset mesecev na istem prizorišču. Najhitrejša sta bila Švicar Beat Feuz in Avstrijka Mirjam Puchner.

Vsa sezona v štirih desetinkah

St. Moritz se sicer bohoti, da ima 300 sončnih dni na leto, a se tekmovalni dan ni začel najbolje. Ponoči je v visokogorju nad 2500 metri nadmorske višine zapadel sneg, poleg tega pa je bila v zgornjem delu proge slabša vidljivost. Kljub temu je bil dopoldanski start prestavljen zgolj za pol ure, razmere pa so ostale podobne za vseh 22 smukačev. Vse oči so bile uprte v italijanska smukača Petra Filla in Dominika Parisa, ki so ju pred velikim finalom ločile le štiri točke. Paris ni bil kos izzivu, tako da se je moral Fill, ki se je po trikilometrski progi z 800 metri nadmorske višine v švicarskih Alpah spustil zadnji, uvrstiti le med najboljših 15. Južni Tirolec je časovno zahtevo ujel za štiri desetinke ter se veselil največjega uspeha v karieri. Italijani so imeli razlog, da so po eni najboljših sezon v njihovi zgodovini alpskega smučanja kronali številne uspehe z moškim smukaškim malim kristalnim globusom.

Boštjan Kline je znova potrdil, da se razvija v vse boljšega športnika. 24-letni Mariborčan je z enajstim mestom izenačil svojo drugo najboljšo smukaško uvrstitev v svetovnem pokalu. Drugič v karieri je nastopil na finalu svetovnega pokala, drugič je osvojil točke. Prvič je imel pravico nastopa kot mladinski svetovni prvak, in sicer pred štirimi leti v Lenzerheideju, kjer je zasedel 15. mesto.

»Boštjan je bil znova najboljši na sami tekmi. Potem ko je v ponedeljek pripotoval iz Norveške na novo prizorišče in opravil le en trening, je pokazal, da napreduje iz dneva v dan. Veseli me, da se vselej zaveda, da ima še veliko rezerve in možnosti napredka. Smukaška sezona je bila turbulentna, najbolj pa me ob koncu veseli, da smo ostali zdravi,« je sporočil Peter Pen, glavni trener za hitre discipline v slovenski reprezentanci. Bil je tudi navdušen, da so Italijani osvojili smukaški globus, saj je slovenska reprezentanca z njimi veliko trenirala.

Za konec še en padec

Alpske smučarke so imele precej bolj spremenljive razmere na progi, kar je mogoče razbrati tudi z vrstnega reda najboljših. Mali kristalni globus je bil že vnaprej oddan poškodovani Lindsey Vonn. Osmoljenka sklepnega smuka sezone je bila Daniela Merighetti. 34-letna Italijanka se je v vlogi aktivne tekmovalke zadnjič spustila po smukaški progi, a pri tem grdo padla. Njen zadnji nastop je bil odraz njene kariere, v kateri je bila vselej pozitivna in dostopna Italijanka večkrat poškodovana.

Danes bosta zadnja superveleslaloma sezone. Ob 10. uri bodo startale ženske, uro in pol kasneje pa še moški. Slovenska aduta v boju za visoka mesta bosta znova Ilka Štuhec in Boštjan Kline.