V smučarskih skokih ne gre le za tekmovalnost in prestiž med tekmovalci, trenerji in državami, ampak tudi med opremljevalci s smučmi, dresi, čevlji, vezmi in čeladami. Pred finalom svetovnega pokala v Planici v vseh reprezentancah veliko pozornosti posvečajo smučem, ki so za letalnice nekoliko trše kot za klasične 120-metrske skakalnice.

Skakalna smučka za razliko od alpskih nima robnikov, ima manjši stranski lok, je širša in daljša. Reprezentance niso vezane le na enega proizvajalca smuči. Najmočnejši proizvajalec je Fischer, ki v prvi deseterici svetovnega pokala oskrbuje vse tekmovalce z izjemo zmagovalca svetovnega pokala Petra Prevca. V zadnjih letih se je v svetovni vrh z brati Prevc vrnil Elan, pomembna igralca sta še Sport 2000 (zastopnik in serviser je nekdanji slovenski smučarski skakalec Primož Pikl) in Fluege.de, ki pa imata istega lastnika, razlika je le v barvi, oboje pa izdelujejo v tovarni blizu Oberhofa. Izmed Slovencev so pri Elanu bratje Prevc, Jaka Hvala, Nejc Dežman, pri Fischerju Robert Kranjec, pri Sportu 2000 Jernej Damjan, Anže Lanišek, Andraž Pograjc, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš...

Izdelava traja dve uri in pol

»Zasnova vseh smuči je enaka, nato pa se proizvajalci pri najboljših tekmovalcih, v Elanu so to slovenski reprezentanti A in vsi tujci, prilagajamo vsakemu posebej glede trdote in težišča smučke,« je pojasnil Toni Justin, vodja nordijskega programa v Elanu, katerega paradni konj je letošnji vladar smučarskih skokov Peter Prevc, ki je tovarni iz Begunj zvest od prvih skokov. »Posebnost smuči, s katerimi skače Peter Prevc, je v tem, da so nekoliko trše od drugih. Za polete mu izdelamo prav posebne, ki so še malo trše. Prilagojene so njegovemu načinu skakanja in željam, da z odskočne mize odnese čim več hitrosti, nato pa ima v drugem delu leta v zraku trdno oporo, da počne, kar si želi,« pojasni Justin. Prevc ima en par tekmovalnih smuči za klasične 120-metrske skakalnice, enega za letalnice, dva do tri pare za trening, v skladišču pa jih je še 15 že pripravljenih za rezervo, ki bodo letos verjetno ostali neuporabljeni.

Izdelava smuči je znanost za laike, za tiste, ki to počnejo že 40, 50 let, pa že avtomatizem. »Ko je narejen načrt in če so na voljo stroji ter vsi materiali, nov par skakalnih tekmovalnih smuči izdelamo v dveh urah in pol. Od materialov je lesen le še okvir, preostalo pa so različni umetni materiali in nekaj svinca za težišče. Pri nas je praksa, da želimo imeti od vsakega tekmovalca čim več povratnih informacij, ker le tako lahko uresničimo vse njegove želje. Ko je skakal Primož Peterka, je za vsako smučko rekel, da je dobra, medtem ko je Peter Prevc pravo nasprotje in zna na osnovi občutkov natančno razložiti, kaj potrebuje. Izredno pomembna je vloga oddelka za razvoj,« je pojasnil Justin z več kot tridesetletnimi izkušnjami v vlogi serviserja skakalnih smuči.

Prevčeve smuči vredne 410 evrov

Pri skokih je zelo pomembna hitrost, ki jo tekmovalec doseže na odskočni mizi, saj je od nje odvisna dolžina skoka. Preden so uvedli ledene zaletne smučine, je bila za serviserje priprava smuči prava znanost in zelo podobna tisti v smučarskem teku. Serviserji so se morali hitro odzvati, ko je šlo za spremembo temperature, vlage, vremena iz snega v dež in obrnjeno. Pri ledenih smučinah, po katerih se vozijo kot po tirnicah, gre predvsem za podrobnosti, razlike v hitrosti so do en kilometer na uro. A hitrost je najbolj odvisna od tekmovalca. V boljši formi, kot je skakalec, višjo hitrost ima na odskočni mizi.

Čeprav gre za konkurenco med proizvajalci smuči, v skokih ni afer z industrijskim vohunjenjem. »Ne čutim, da bi kdor koli drugemu hotel ukrasti smučko. Odnosi v nordijskem delu so korektni, drug do drugega smo pošteni. Ko smo na tekmovališčih, se med seboj družimo in izmenjamo marsikatero informacijo,« je pojasnil Justin. Skakalne smuči niso več le reklamni material, ampak se jih veliko tudi proda. Ob izredno povečanem vpisu otrok v slovenske skakalne klube, ki je premo sorazmerno povezan z uspehi Prevca, je zelo porasla prodaja skakalnih smuči. Skakalne smučke za otroke, ki so dolge 160, 170 centimetrov, stanejo 180 evrov brez davka, tiste, na katerih nastopa Peter Prevc, pa 410 evrov.