»Ob 0.25, ko smo bili na cigareti pred lokalom, po ulici počasi pripelje policijski avto in se ustavi pred nami. Policist s svetlimi lasmi odpre okno na vozniški strani in s tikanjem izpostavi mene ter me vpraša, ali potrebujem grinder. Predmet seveda pomoli tudi skozi okno. Zadeva je mlinček za drobljenje marihuane, ampak tudi ime zelo znane aplikacije za zmenkovanje gejev. Ko mu večkrat rečem, da ga ne potrebujem, in me on sprašuje, ali sem prepričan, se mi zasmeje, zapre okno, odpelje malce mimo lokala in nato vzvratno po ulici dol in stran,« nam je svojo nenavadno izkušnjo z ljubljansko policijsko patruljo povedal 31-letni Ljubljančan, ki je bil v noči na nedeljo na zabavi v lokalu Cafe Kolaž na Gornjem trgu v Ljubljani. Lokal podpira skupnost LGBT, tudi tistega večera pa je bilo v njem kar nekaj gejev.

»Prav potrudila sta se«

Naš sogovornik nam je dogodek opisal kot sila nenavaden in neprijeten: »Čeprav obstaja minimalna verjetnost, da sta prišla policista pred lokal naključno nekemu naključnemu človeku težit zaradi z marihuano povezanih zadev, je bilo prevladujoče mnenje vseh prisotnih, da je šlo za homofobno norčevanje policije.«

Ljubljančana je namreč zbodlo, da je patrulja prišla v sicer za promet zaprt del mesta, drugega dela pa policista tam očitno nista imela. Skupini nekaj več kot pet oseb, ki je kadila pred lokalom, nista rekla, da naj se umakne, da naj bo bolj tiha, da so prejeli pritožbo ali karkoli drugega, kar bi pojasnjevalo obisk policije. Prav tako je družba kadila tobak in ne marihuane. »Na nič nas ni prišel opozorit, očitno je prišel zafrkavat. Ne vem, kaj je hotel. Me je poskušal z grinderjem, če je bila v njem tudi marihuana, napeljati k prekršku?« se sprašuje 31-letni Ljubljančan in dodaja: »Če je šlo za šalo, sta se res prav potrudila, da sta jo izvedla.«

Dogodek nam je potrdil tudi 32-letni Ljubljančan, ki je bil prav tako v družbi kadilcev pred lokalom in je bil priča »šale«. »Najprej nismo vedeli, kaj točno sta nam želela povedati, nato pa smo sklepali, da gre za norčevanje,« nam je povedal 32-letnik, ki nam je povedal identično zgodbo, le da je nekoliko drugače opisal policista.

Incidenta ne morejo potrditi

»Na podlagi razpoložljivih informacij iz vaših vprašanj takšnega dogodka kljub temeljitemu preverjanju ne moremo potrditi,« so nam odgovorili na ljubljanski policijski upravi. Nadzorne kamere naj bi po naših podatkih sicer pokazale, da je bila policijska patrulja tedaj dejansko v zaprtem delu mesta, vendar pa sta oba policista dogodek s skupino Ljubljančanov odločno zanikala. Prav tako dogodek seveda ni nikjer zabeležen, saj skupina pred lokalom ni prejela nobene kazni.

»Vsekakor pa poudarjamo, da policija obsoja vsakršna ravnanja nestrpnosti in diskriminacije. Pred zakonom smo vsi enaki in slovenska policija ima do vsake oblike nestrpnosti ali diskriminatorne oziroma žaljive obravnave ničelno toleranco. V tej smeri tudi usposabljamo in izobražujemo naše policiste,« so nam še pojasnili na policiji in dodali, da naj občani morebitno diskriminatorno obnašanje policistov vedno tudi uradno prijavijo. To si želijo tudi v tem primeru.

Lastnika lokala Cafe Kolaž Damjana Vavha je dogodek, s katerim smo ga seznanili mi, saj ga tedaj ni bilo v lokalu, neprijetno presenetil. »Na tej lokaciji še nismo imeli težav,« nam je pojasnil Vavh in v isti sapi dodal, da so imeli nekaj neprijetnosti s policijo v zdaj že zaprtem lokalu Cafe Open, ki je bil prav tako skupnosti LGBT prijazen lokal. Težave naj bi imeli s policistom, ki jim je dvakrat, ko je varoval okolico lokala, napisal kazen.

»Enkrat nam je napisal kazen zaradi točenja alkohola domnevno pijanemu človeku, ki še zdaleč ni bil vinjen, drugič pa nam je ob varovanju dogodkov ob robu parade napisal globo dve minuti po tem, ko bi se moral lokal zapreti, pa se še ni,« se spominja Vavh, ki sicer dodaja, da z vodstvom ljubljanske policije korektno sodeluje. Tudi pred odprtjem lokala Cafe Kolaž so imeli s predstavnico policije posvet glede varnostnih vprašanj, s katerimi bi se lahko soočali kot istospolno usmerjenim prijazen lokal.