Po petih urah trde »pozicijske igre« in izenačene pete partije z Googlovo umetno inteligenco AlphaGo je južnokorejski velemojster goja Li Se Dol moral priznati še četrti poraz. Kot črnemu, kot si je po zmagi v četrtem krogu dvoboja sam zaželel, se mu ni posrečilo, kar bi mu marsikdo od srca privoščil: da bi še v drugo premagal AlphaGo in s tem poleg tesnega skupnega poraza dobil moralno pravico, da zahteva povratni dvoboj.

Li Se Dol, ki ga je v zadnjem času dvakrat zaporedoma premagal le prihajajoči (20-letni) kitajski supergoist Ke Jie, je na tiskovni konferenci neposredno po zadnji partiji povedal, da mu je žal, ker je dvoboja konec, in skromno dodal, da zaradi svojega poraza ne misli, da lahko AlphaGo premaga katerega koli človeškega igralca.

Kot človek ne bi igral

Kar se je pokazalo že po analizi prve partije, se je v naslednjih ponovilo. Program AlphaGo je Li Se Dola in vrhunske goiste, ki so spremljali dvoboj, nemalokrat presenetil z nenavadnimi potezami, kakršnih, kot je med drugimi dejal prvi poraženec dvoboja z Googlovo umetno inteligenco, evropski prvak Fan Hui, človek ne bi nikoli naredil. Po eni izmed takšnih, 37. v drugi partiji, si je denimo Li vzel »minuto odmora«, zapustil prizorišče in po vrnitvi razmišljal celih 15 minut, kako naj odgovori. In z njim v mislih vsi najboljši goisti sveta, ki so spremljali partijo; nekateri med njimi celo prepričani, da je AlphaGo naredil prvo resno napako.

Li je po tej drugi partiji priznal, da v nobenem trenutku ni imel niti najmanjše priložnosti: »Včeraj (po prvi partiji) sem bil presenečen, danes sem brez besed. Če pogledate potek igre, boste videli, da sem prepričljivo izgubil. Od samega začetka nisem imel nikoli občutka, da imam pobudo.«

Nato se je po tretjem zaporednem porazu Li Se Dol opravičil: »Ne vem, s čim bi začel svoje opravičilo. Moral bi igrati boljše in imeti boljši rezultat, opravičujem se, da nisem bil sposoben zadovoljiti pričakovanj velikega števila ljudi. Zdaj imamo zmagovalca, a ker gre za človeštvo, je treba misliti tudi na psihološki vidik. Zato vas prosim, da spremljate tudi četrto in peto partijo.«

Nagli razvoj

Z zmago v četrti partiji v nedeljo si je Li Se Dol povrnil nekaj samozavesti: »Ta zmaga je vredna toliko, da je zaradi vaših klicev in podpore, ki ste mi jo izkazali, ne zamenjam za nič na svetu.« Po uvodni napaki umetne inteligence v današnji peti partiji je nekaj časa za človeka res kazalo dobro. Toda AlphaGo je, kot je njegov glavni avtor Demis Hassabis dejal na tiskovni konferenci, z dobro igro v srednjem delu partijo pripeljal do izenačene končnice, v kateri je z majhnimi koraki vztrajno gradil prednost. Li, so pokazale prve analize, ni naredil nobene omembe vredne napake, a je bil vseeno poražen.

Poznavalci so po štirih zmagah umetne inteligence v Seulu osupnili tudi ob njenem naglem razvoju. V primerjavi z igro v Seulu naj bi bila raven gojevskega znanja AlphaGo še oktobra lani, ko je pet proti nič premagal Fan Huija, amaterska. Morda je Li podcenjeval prav ta nagli razvoj, ko je bil pred dvobojem prepričan, da bo gladko zmagal.

Na drugi strani pa je treba omeniti tudi napredek Fana, enega od človeških »sekundantov« Googlove umetne inteligence v pripravah na seulski dvoboj. Fan Hui, čeprav evropski prvak, je bil na svetovnih lestvicah še lani razmeroma nizko, nekje okoli 600. mesta, danes pa je okrog 300. Z malo pretiravanja (in tesnobe) je mogoče reči, da se je ob prvih porazih proti umetni inteligenci človek očitno od nje go začel tudi – učiti. To je danes priznal tudi Li Se Dol, ko je dejal, da se mora še učiti, ker je dvoboj postavil »na preizkušnjo nekatere njegove predstave o goju«. or