Seveda je naravno, da se oziramo na svoj videz. To nam narekuje narava, saj tudi na podlagi tega ocenjujemo potencialne partnerje. Še pomembnejše je usklajevanje naše pojave z družbeno sprejetimi smernicami. Vseeno pa obstaja meja med tem, da skrbimo za svoj videz, in med obsedenostjo z njim.

Idealna podoba se venomer spreminja, trenutno je to vitka ženska in mišičasta moška postava. Normalno si je prizadevati za tako stanje telesa, vendar smo začeli prehajati v skrajnosti. Nedosegljivo obliko popolnega videza nam mediji prikazujejo na vsakem koraku. Ne moremo živeti brez raznih izdelkov za olepševanje tega, kar nam je dala narava. Nekateri so pripravljeni zapraviti za puder denar, ki bi ga lahko primerjali z letnim zaslužkom milijonov ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Dekleta že pri šestnajstih hrepenijo po novem nosu in večjih prsih. S čudežnimi tabletkami in vsadki blodimo po bližnjicah, ki nas ne pripeljejo do cilja. Meja je postavljena tako visoko, da vrzel med realnim in idealnim poskušamo napolniti z vedno dražjo kozmetiko, oblačili in prehranskimi dodatki. V svoja telesa smo pripravljeni vnašati vse mogoče strupe, kupujemo proteinske praške, nadomestke vitaminov, celo hormone, ki pospešujejo izgubo kilogramov.

Pravimo, da je to zato, da se bomo počutili dobro v svojem telesu. Verjamem, da je to do neke mere res, vendar pa nam je po navadi pomembnejša slika, ki so si jo o nas ustvarili drugi. Je res vredno toliko žrtvovati, čeprav vemo, da ideala ne bomo dosegli, saj se vedno da še kaj izboljšati? Morda pa bi se morali bolj usmerjati v lastnosti, ki se tičejo predela, ki se skriva v naši lobanji.

Postopoma smo si dovolili , da je videz postal ena najpomembnejših vrednot, čeprav si tega ne upa nihče priznati in sam zase vsak trdi, da ni tako plitev. Postali smo odvisni od svojega videza, saj nismo sposobni biti srečni, če ne ustrezamo predpisanemu okviru. Je prej obstajala industrija, ki nas je pripeljala do potrebe po kupovanju izdelkov, ki bi nam prinesli »srečo«, ali smo njen razcvet povzročili sami? Kot da bi se spraševali, ali je bila prej kura ali jajce.

Koliko so oprani naši možgani? Predstavljajte si, da pride do vas duh iz svetilke, ki bi vam ponudil popolno telo, vendar bi nekaj zahteval v zameno. Koliko bi bili pripravljeni ponuditi? Del svoje pameti?