Ura je enajst dopoldne, vi pa ste že končali trening, čeprav imate tekme popoldne in zvečer.

Fantje niso zaspanci, ampak zelo vestni in na treninge prihajajo redno ter pravočasno. Ko smo med dvema tekmama doma, so treningi ob devetih dopoldne. Veliko smo skupaj, zato je dobrodošlo, da so fantje kakšno popoldne tudi prosti in misli odklopijo od skokov.

Ali imate za finale v Planici še dovolj moči in psihične trdnosti?

Prevc, Kranjec in Tepeš so še vedno odlično pripravljeni. Glede na velik vložek telesne vadbe poleti imajo toliko energije, da bi lahko tekmovali še ves april, a žal ni več tekem. Veliko pozornosti posvečamo regeneraciji, fantje redno hodijo na preglede krvi, da treninge prilagajamo utrujenosti.

Ali boste za finale v Planici v pripravi naredili še kaj posebnega?

Ne. Vse je treba poenostaviti in čim manj zapletati. Ko se preselimo na letalnico, je treba v prave tirnice spraviti predvsem srce in glavo. Če z dobro formo prideš na 120-metrsko skakalnico in nato vse skupaj stopnjuješ, je občutek le še lepši. V sebi imaš toliko adrenalina, da izkoristiš vse, kar imaš v telesu. A ne smeš preveč divjati, torej je treba tudi ob adrenalinu in agresivnosti delati po pameti.

Govorite iz lastnih izkušenj. Leta 1997 ste bili prvi Slovenec, ki je v Planici poletel čez 200 metrov. Kot predskakalec ste postavili državni rekord 205,5 metra, ki je veljal tri leta, čeprav je tedaj blestel Primož Peterka.

To je trenutek, ki me je zaznamoval za vse življenje, saj lahko rečem, da sem nekaj prvi naredil v Planici, ki je zibelka poletov. Sedanji reprezentanti Peter, Jurij, Robi in drugi me včasih spomnijo na rekord, ko mi zavrtijo posnetek izjave po rekordnem skoku, med katerim me je kar neslo in si nisem niti predstavljal, kako daleč sem poletel. Tudi sam jim lahko marsikaj povem o poletih.

V čem je skrivnost, da sta Tepeš in Kranjec na letalnici povsem drugačna tekmovalca kot na skakalnicah?

Še vedno trdim, da lahko naredimo premik, da bosta odlično skakala tudi na srednjih in velikih napravah. Na letalnicah je več hitrosti, na njih se počutita bolj domače, oba sta polna adrenalina in pogumna do skrajnosti, zato zanju ni ovir.

Na osnovi česa ste napovedali, da boste s Petrom Prevcem že do konca februarja osvojili vse tri možne lovorike: novoletno turnejo, naslov svetovnega prvaka v poletih in veliki kristalni globus?

Na osnovi dobrega poznavanja tekmovalca, saj natančno vem, kakšne so Petrove sposobnosti.

Za popolno sezono manjkata le še mali kristalni globus za polete in svetovni rekord v Planici.

Skušali bomo vzeti vse, kar bo na voljo. Petrova pripravljenost je še vedno vrhunska. V sebi ima vse, kar je potrebno za sanjski polet, a na drugi strani je rekord odvisen tudi od pripravljenosti letalnice, vremenskih razmer, počutja tekmovalca. Za dolg polet ni sposoben le Peter, ampak še kakšen tekmovalec.

Kako težko je voditi Prevca v vlogi prvega favorita sezone?

Skupaj s strokovno ekipo smo predvsem uživali. Ker je Peter v vrhu že od 20. novembra, smo vseskozi zadnji ostajali na trenerski tribuni in v izteku skakalnice. Takšnega obdobja, ko si nad vsemi, si želi vsak trener.

Ali ste pri njem v pripravah uporabljali kakšne posebne trike?

Veliko smo se naučili iz lanske sezone. Profili skakalnic so različni, zato mora malo spreminjati položaj v počepu. Zelo lepo nam je uspevalo, da se je skozi tri skoke za trening prilagodil na skakalnico.

Potem ko je bil Prevc v minulih sezonah kot dizel motor, saj je potreboval nekaj časa, da se je ogrel, je letos ujel zmagoviti val od prve tekme v Klingenthalu.

Za razliko od preteklih sezon smo prej končali nabiranje telesne moči in se posvetili tehniki. Enak pristop je bil tudi z drugimi, a pri njih ni delovalo, ker se ukvarjajo še z marsičim, kar ne spada k skokom.

Kaj ima Prevc, da je boljši od konkurence?

Skrivnost je napredek v motoriki in tehniki. Ker je zanj značilna konstantnost, le še raste.

Kje so njegove meje?

Ne vidim jih. Glede na to, v kakšnem stanju je in kaj še lahko naredi, menim, da je šele na začetku poti in se bo njegova kariera le še vzpenjala. Edina pogoja sta, da ostane zdrav in takšen kot doslej, ko se zaveda, da se vsaka tekma in sezona začne z ničle.

Ali je zahteven tekmovalec in vas zaradi njega kdaj boli glava?

Da. Z vsakim uspehom je zahtevnejši. Je pikolovski. Gre v podrobnosti, kar je prav. Tudi mi moramo biti pripravljeni in na tekočem, da mu damo prave odgovore. A če potegnem črto, preprosto uživam. Nima zvezdniških muh, ni mi treba povzdigniti glasu ali uporabljati avtoritete. Tudi ko mu ne gre, ne vnaša nemira ali slabe volje v ekipo. Zelo cenim, da pove, kar mu ni všeč ali mu ne ustreza. A če smo skupaj 300 dni, ne more biti vse le lepo, najlepše in brez težav.

V reprezentanci imate že mlajšega brata Domna Prevca, ki v Planici zaradi mladosti še ne bo letel.

Presenetil je že z uvrstitvijo v ekipo in formo obdržal do konca sezone. Imel je sanjsko sezono, bili pa smo previdni, zato je izpustil nekaj tekem, ker bi lahko pregorel. Ob njegovem agresivnem slogu skakanja moramo biti previdni. Če je skok tehnično popoln, deluje odlično, sicer pa nastanejo težave in je vse skupaj na meji, da bo šlo kaj narobe. Ima tehniko prihodnosti, treba ga je spodbujati, a za takšen pristop mora biti vrhunsko pripravljen, da ne bo naredil kakšne neumnosti.

Zakaj je preostali del reprezentance zelo nihal skozi sezono?

Zaradi tega nas boli glava, zato bomo za naslednje leto skrčili prvo ekipo. Imeli so veliko kakovostnih treningov, a če z glavo nisi stoodstotno prisoten in še sam narediš kaj več, je težko pričakovati popolnost. Kako si treniral, se razkrije na skakalnici. Če vseh elementov na skakalnici ne povežeš, se je treba vprašati, zakaj. Imeli smo tudi nekaj smole. Kranjec se je poškodoval na treningu oktobra, sicer bi bil drugi človek ekipe. Dežman je moral zaradi težav s hrbtom na operacijo. Damjan ni ujel forme. Tepeš bi bil boljši, če ne bi nekajkrat divjal in izsiljeval izida.

Koliko pozornosti posvečate meritvam in testiranjem v laboratorijih fakultete za šport?

Ničesar od tega ne uporabljam. Glede na moj način dela s fanti meritev sploh ne potrebujem. Testiranj ne uporabljam, ker poznam razmere, in tisto, kar imajo, mi ne more pomagati pri kakovostnem delu. Koristno je za otroke in skakalce do osemnajstega leta, za kaj več pa ne.

Pogodbo s SZS imate do leta 2020. Ali imate ponudbe iz tujine?

Tujina me ne zanima, ker je možno v Sloveniji ustvariti lepo zgodbo. Imamo še veliko izzivov. Včasih je bilo na trenerski tribuni največ Fincev, danes je Avstrijcev in ne preostane mi drugega, kot da se z njimi bojujem do konca.