Se morda zbujate z bolečinami v hrbtenici, se ponoči pogosto obračate in iščete najprimernejši položaj? Imate alergijo na pršice in vam vaše ležišče ne omogoča ustreznega čiščenja? Morda spite na ležišču, ki je starejše od osem let? Če so vaši odgovori pritrdilni, potem je po vsej verjetnosti čas za zamenjavo ležišča. In zakaj tokrat ne bi izbrali česa drugačnega, kot ste imeli doslej: recimo vodno posteljo? O vodnih posteljah smo se pogovarjali s Tadejo Ravnik iz Spalnega centra Maremico.

Tehnološko dovršeno

Ideja o spanju na vodi je stara že več kot 3000 let, saj so že Perzijci spali na vrečah iz kozje kože, napolnjenih z vodo. Sodobne vodne postelje so na trgu 40 let in so se v tem času tehnološko izpilile do popolnosti. O prednostih spanja na vodni postelji so se prepričali že številni posamezniki, kljub temu pa je s tovrstnim ležiščem še vedno povezanih kar nekaj predsodkov. Tako nekateri verjamejo, da vodne postelje klokotajo, povzročajo morsko bolezen, med drugim naj bi partnerja na takšni postelji drug drugega motila med spanjem, otežene pa naj bi bile tudi ljubezensko-posteljne aktivnosti. A v praksi je povsem drugače in tako pravilno napolnjena vodna postelja povzroča komaj zaznavne šume in se malo zaziblje le tedaj, ko se nanjo uležemo. V vodno jedro so namreč vgrajeni dušilniki valovanja iz mikrovlaken, ki delujejo kot grobe gobe, ki vsrkavajo vodna premikanja. Tako postelja sledi našim gibom in se pri spremembi ležalnega položaja voda umiri v istem trenutku kot naše telo. Partnerja se med spanjem ne motita, saj je vodna postelja za dve osebi sestavljena iz dveh ločenih vodnih jader, ki imata ločena sistema dušenja valovanja. Udobje v vsakem položaju in hidravlična lastnost pa prav gotovo prineseta svežino v ljubezensko življenje.

Priporočajo jo tudi alergologi in fizioterapevti

Vodno posteljo priporočajo tako zadovoljni uporabniki kot tudi strokovnjaki, saj ima številne prednosti. »Vodna postelja se idealno prilagaja vsakemu človeku, ne glede na telesno konstitucijo in spalne navade. Zasluge za to gre pripisati vodi, ki kot tekoč medij poskrbi, da se ležišče sproti prilagodi posamezniku in s tem poskrbi za hitrejšo regeneracijo telesa,« pravi Ravnikova in dodaja, da je tovrstna postelja primerna tudi za alergike in astmatike, saj zaradi nastavljivega ogrevanja, ki zmanjšuje vlažnost ležišča, posebnih materialov in antialergijsko obdelane prevleke nadležnih pršic skorajda ni. Zato alergologi vodne postelje toplo priporočajo vsem, ki se soočajo z alergijo na hišne pršice, pa tudi tistim, ki bi se pred tovrstno nadlogo želeli preventivno zavarovati.

Toplota poleg tega blagodejno vpliva na celotno telo, deluje zelo pomirjujoče, hkrati pa skrbi za boljšo prekrvavitev in sprošča mišice, kar pospešuje njihovo regeneracijo. Prijetna toplota ima pozitiven vpliv tudi na bolečine v križu in revmatična obolenja, pravi naša sogovornica in dodaja, da je vodna postelja prava odločitev tudi iz higienskih razlogov. Snemljiva in pralna prevleka na vodni postelji omogoča skrb za popolno higieno. Prevleko se lahko opere, površino vodnih jeder pa obriše in osveži.

V Sloveniji je povpraševanje po vodnih posteljah naraščalo in doživelo vrhunec v letu 2008, tik pred začetkom recesije. Podoben trend je bilo zaznati tudi v ostalih evropskih državah. Zanimanje za vodne postelje se je ponovno povečalo šele v zadnjih letih. »To gre pripisati med drugim tudi večjemu osveščanju ljudi o zdravem načinu življenja, prav tako pa tudi dejstvu, da so postala kakovostna klasična ležišča dražja in cenovno primerljiva z vodnimi posteljami. Veliko zanimanja za vodne postelje še vedno ostaja v Avstriji, Nemčiji in Švici, kamor že nekaj let izvažamo naše vodne postelje Lectus,« pravi Ravnikova in dodaja, da vodne postelje prodajajo že 22 let, zadnjih deset let pa jih tudi sami razvijajo in proizvajajo. »Za ta korak smo se odločili zato, ker smo želeli kakovostnejše vodne postelje, ki so izdelane iz ustreznejših materialov. Postelje Lectus so tako doživele vrsto izboljšav in celo nadgradenj.« V podjetju Maremico so tako prvi razvili vodno vzmetnico Verona AquaSpring, ki je prav gotovo pomemben korak naprej pri razvoju vodnih postelj. Možnost takega nadgrajevanja, poudarja naša sogovornica, blagodejno vpliva na življenjsko dobo vodne postelje in njeno boljše sušenje. »Z dodanim toperjem razbremenjujemo direktno obremenitev vodnih jeder, z njim povečujemo kompaktnost vodnega ležišča ter ga tako približamo vsem, ki bi želeli imeti kompaktnejše ležišče.«

Daljša življenjska doba

Na vprašanje, kaj najbolj zanima potencialne kupce vodnih postelj, pa Ravnikova pravi, da najpogosteje sprašujejo, ali vodna postelja kdaj poči in kolikšna je njena življenjska doba, prav tako pa jih zanima, v čem je njihova postelja boljša od ostalih ponudnikov tovrstnih postelj. »Kar se poškodb na vodni postelji tiče, je tako, da žal ni vodne postelje, ki z leti ne bi začela puščati, vendar ko do tega pride, voda po kapljicah odteka v vgrajen zaščitni bazen. Vodno jedro se nato ustrezno sanira kot gumijasti čoln. To lahko kupec naredi sam, lahko pa se obrne na nas, saj smo svojim kupcem vedno na voljo in poleg selitev, premontaž in obnov poskrbimo tudi za take nevšečnosti.«

Pri vodni postelji je treba določeno skrb posvetiti tudi vzdrževanju, tako bo imela daljšo življenjsko dobo. Pri njenem vzdrževanju je pomembno predvsem, da enkrat na leto v vodna jedra vlijemo sredstvo za ohranjanje prožnosti vodnih jeder, ki hkrati tudi zavira nastajanje mikroorganizmov. Priporočljivo je tudi čiščenje notranjosti vodne postelje, in sicer vsaj štirikrat na leto. To lahko opravite z vlažno krpo, za ta namen so pri prodajalcu tudi določena čistilna sredstva. Vodna postelja nam omogoča, da prevleko večkrat operemo, vodna jedra pa obrišemo ter s tem odstranimo vse svoje odmrle celice, znoj in pršice, ki se skozi čas naberejo v ležišču.