Notranje stene so mavčnokartonske, zato prestavitev ni problem. Razmišljal sem tudi o prestavitvi steklene stene – oken v kuhinji za okrog en meter na teraso (poravnano s steno v dnevni). Stanovanje je staro osem let, zato bi bilo racionalno, da bi večina opreme ostala (kuhinja, miza in stoli, sedežna). V spalnici imamo vgradno omaro po vsej steni (350 x 260 cm) in posteljo 190 x 220 cm (to je novo in bi ostalo). Za vsako idejo in nasvet se vam že vnaprej zahvaljujemo! Jani in Sandra Malovrh

Odgovor:

Vaš predlog prenove stanovanja z namenom pridobiti malo otroško sobo je izvedljiv, če so predelne stene resnično mavčne izvedbe! Z zamikom stene v dnevni prostor in umestitev vmesne stene ob sredinski vertikali dvokrilnega okna je možno pridobiti malo otroško sobo. Vsekakor morate obstoječe okno zamenjati z dvokrilnim, ki se bo odpiralo ravno nasprotno od obstoječega. S takšno zamenjavo bosta imeli sobi enakovredno naravno svetlobo. Nadomestno okno pa naj bo povsem enakih dimenzij, da ne bi posegali v spremembo fasadnega videza.

Velikost prostorov je pogojena tako z oknom kot tudi z vašo željo, da ohranite obstoječe ležišče 190 x 220 cm in veliko garderobno omaro. Da bi lahko vse to pohištvo umestili v spalnico, sem vam v predlagani rešitvi narisala povezan prostor z obstoječo garderobo. Zato vam predlagam, da ob vzdolžni steni obeh spalnic umestite visoke garderobne omare, globoke 40 cm. Širina obstoječega hodnika vam to dopušča. Povežete jih z obstoječo omaro pred sanitarijami. V povezovalnem elementu tik pod stropom pa lahko umestite male vgradne svetilke. Predlagam, naj bodo omare svetle, morda bele barve.

Dnevni prostor vam ostane dovolj velik, da ohranite obstoječo sedežno garnituro. Zapiranja balkona pa menim, da ni modro izvesti, tako zaradi izolacijskih težav (toplotni most) kot zaradi spremembe in posegov v fasado!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.