Preden se lotite čiščenja, vedno preberite navodila proizvajalca o tem, kako je kuhališče dovoljeno čistiti – morda so na njem nestandardni materiali, ki ne dovoljujejo postopkov čiščenja, kot so opisani v nadaljevanju.

Umazanijo odstranite, preden se zapeče

Kadar vam hrana pade na kuhališče oziroma tekočina v loncu prekipi, je pomembno, da se čiščenja lotite čim prej, še preden se umazanija zapeče. Z mokro gobico takoj obrišite prekipelo tekočino in poberite koščke hrane, seveda pa pri tem pazite, da se ne opečete. Ko s kuhanjem prenehate in se plošča ohladi, z nje odstranite rešetke in gorilnike. Z vlažno gobico odstranite toliko, kot je možno, nato pa pripravite raztopino sode bikarbone in vode v razmerju pol proti pol. Nanesite jo na umazanijo in jo vanjo vtrite z mehko krpo ali gobico.

Čez razpršite nekaj belega kisa, da se začne delati pena, ki se bo spopadla s preostankom umazanije. Zdrgnite z mehko krpo, nato pa čistilo odstranite s toplo vodo (obrisati boste morali večkrat) ter s krpo zbrišite do suhega. Za čiščenje plošče nikoli ne uporabljajte abrazivnih sredstev ter gobic iz žice ali drugih grobih materialov, saj bo to pustilo praske, ki jih ne boste mogli več zgladiti.

Temeljito čiščenje gorilnikov

Za čiščenje gorilnikov boste potrebovali sodo bikarbono, čistilo z amonijakom ali amonijak, gobico iz žice in rokavice. Prepričajte se, da so vsi dovodi plina zaprti, ter počakajte, da so gorilniki hladni (približno dvajset minut po kuhanju). Kuhinjsko korito napolnite z vročo vodo in ji dodajte pol skodelice sode bikarbone ter pol skodelice čistila z amonijakom (ali 50 mililitrov amonijaka). V korito namočite vse gorilnike (brez ploščatih kapic!), da se dobro odmočijo. Večino gorilnikov je možno dobro odmočiti in se znebiti maščobe tudi v pomivalnem stroju z uporabo običajnega detergenta za posodo.

Ko se deli gorilnikov že dolgo namakajo (odvisno od tega, kako umazani so bili), vsakega posebej zdrgnite z žičnato gobico – če je bilo na njih dosti zažganih ostankov hrane, boste morali v to vložiti kar nekaj truda. Luknjice za plamen po potrebi očistite s pomočjo kovinskih sponk za papir (ne uporabljajte pa zobotrebcev, saj se ti v luknjicah hitro zlomijo). Nazadnje gorilnike sperite pod čisto vodo, obrišite s krpo ter jih pustite, da se do konca posušijo na zraku (predvsem drobne luknjice, iz katerih izhajajo plameni, se sušijo kar dolgo). Če ni časa za sušenje, lahko gorilnike zložite na rešetko v pečici, ki jo ogrejete na malo nad 50 stopinj, in voda bo hitro izparela.

Rešetke in kapice gorilnikov dobro zdrgnite

Tudi rešetke in ploščate kapice, ki so na vrhu gorilnikov, je najbolje čistiti sproti, takoj ko se ohladijo. Če je treba z njih zgolj odstraniti maščobo in polite tekočine, ki se še niso zažgale oziroma so sveže, boste to z lahkoto opravili v pomivalnem stroju z običajnim detergentom za pranje posode. Če so rešetke in kapice bolj umazane, jih (ko so hladne) odmočite v pomivalnem koritu, napolnjenem z vodo in detergentom za ročno pranje posode.

Odvisno od tega, za kakšne rešetke gre, lahko uporabite tudi kis in morda tudi gobico iz žice (preverite v navodilih proizvajalca – če jih nimate več, jih poskušajte najti na spletu). Za namakanje v štirih litrih vode in 250 mililitrih belega kisa bo dovolj približno trideset minut. Šele nato rešetke in kapice zdrgnite z gobico, nato pa jih dajte v stroj za pomivanje posode in jih operite s programom pri visoki temperaturi. Po pranju jih po potrebi še nekoliko zbrišite ter jih položite nazaj na kuhališče.

Vir: www.marmelina.si