Košarkarsko klubsko dogajanje se bo v Sloveniji počasi prevesilo v drugi del, saj se med tednom začenja liga za obstanek, konec tedna pa za prvaka. Po rednem delu so si mesto v slednji priigrali Rogaška, Zlatorog in Helios, pridružili pa se jim bodo Tajfun, Krka in Olimpija, ki so nastopali v ligi ABA. Največ pretresov so v zadnjih dneh doživeli v domžalskem klubu, saj je moral Gerald Martens praktično čez noč zapustiti podjetje Helios, s čimer se je zaključilo tudi njegovo udejstvovanje v košarkarskem kolektivu. V vodstvu kljub odhodu svojeglavega Avstrijca poudarjajo, da se veliko ne bo spremenilo.

Gerald Martens, ki sicer uradne funkcije v klubu ni imel, a je bil praktično edini človek, ki je sprejemal odločitve, tudi pri igralskem kadru, s čimer je povzročal sive lase in prihajal v spore s trenerji, sprva s košarkarskim klubom ni imel velikih načrtov. Pred poletjem 2014 je na novinarski konferenci celo namignil, da namerava ob pomanjkanju podpore mestne občine in navijačev ugasniti klub, a je nato kmalu sledil zasuk za 180 stopinj, saj se je Avstrijec povsem zaljubil v šport z oranžno žogo. Med drugim je ubral za slovenski prostor povsem nov marketinški pristop in klub preimenoval v Helios Suns, hkrati pa imel velike rezultatske apetite, ki jih ni nikoli potešil. V ligo ABA mu ni uspelo priti, prav tako tudi ne osvojiti naslova državnega prvaka. Pred začetkom letošnje sezone je odkrito napovedal pohod na državno lovoriko, a moral še pred razpletom zaključiti zgodbo v klubu.

»Nimamo kaj povedati. Gremo naprej po začrtani poti. Do konca letošnje sezone ne bo nobenih sprememb. Prebili smo se v ligo za prvaka, kjer želimo pred izločilnimi boji priti do čim boljšega izhodišča. To je za zdaj to,« je ob našem klicu povedal predsednik kluba Aleš Klavžar, ki pa vseeno točno ne ve, kaj prinaša prihodnost. Upa, da obstoj kluba ne bo pod vprašajem, tudi zato, ker imajo v Domžalah izredno nadarjeno generacijo mladeničev, ki jo nameravajo v najkrajšem možnem času priključiti članskemu moštvu. »Z glavnim sponzorjem Heliosom se po vsaki sezoni usedemo, pogovorimo ter določimo proračun in cilje za naprej. Zagotovo pa bomo v prihodnje več stavili na mlade igralce. Posamezni bodo že poleti priključeni članskemu moštvu.«

Tajfun v ligi za prvaka oslabljen

S precej težavami se pred ligo za prvaka ubadajo tudi pri državnem prvaku Tajfunu. Potem ko je po zadnji tekmi v ligi ABA proti Igokei superge na klin obesil Milan Sebič, je v petek zvečer kot strela z jasnega udarila novica, da klub zapušča najkoristnejši igralec (MVP) lanskega finala in najbolj izkušen posameznik moštva Dragiša Drobnjak. Čeprav je pred tem v Šentjur prišel Američan Terell Parks, bo to za trenerja Dejana Mihevca in igralce velik udarec. »Odhod Drobnjaka se zagotovo ni zgodil na mojo željo. Močno ga bomo pogrešali, a še naprej verjamem v ekipo. Enostavno ga bomo morali nadomestiti, kakor vemo in znamo,« je povedal Dejan Mihevc.

Za pojasnila o odhodu iz Tajfuna smo poklicali tudi Dragišo Drobnjaka, ki je potrdil, da se je z državnimi prvaki razšel v korektnih odnosih in da je v Šentjurju užival od prvega dne do petka, ko je sporazumno prekinil pogodbo. Na novega delodajalca mu dolgo časa ni bilo treba čakati. »Že konec tedna so me poklicali iz Krke in mi poslali na ogled pogodbo do konca sezone. V ponedeljek (danes, op. p.) odhajam na prvi trening v Novo mesto, ko bom tudi uradno postal igralec dolenjskega moštva.«