Novi trg s stanovanjsko-poslovno sosesko, ki so ga poimenovali po arhitektu Ivanu Vurniku, rojenemu v Radovljici, dobiva končno podobo. Ta teden je vlagatelj, družba Perina, na obrobju trga porušila še zadnjo hišo, ki je po besedah župana Cirila Globočnika kazila razgled z glavne ceste na novo radovljiško pridobitev. Zavarovalnica, ki je v hiši delovala, se je preselila v nove poslovne prostore soseske, vstop v mestno jedro pa je po besedah naših sogovornikov dobil takšno podobo, kakršno bo verjetno obdržal kar nekaj desetletij.

Da bi občani trg sprejeli za svojega, ga bodo sodelujoči pri projektu uradno odprli sredi aprila med festivalom čokolade. Del festivala se bo odvijal kar na njem, kar naj bi novi soseski pomagalo, da bi čim prej zaživela. »Trg bo služil kot vstopna točka za festival,« pravi župan Globočnik. Dodaja, da se bodo na njem po vsej verjetnosti v prihodnje odvijale tudi druge javne prireditve.

Staro mestno jedro je ravno začelo živeti

Prizorišče mnogih dozdajšnjih prireditev je bilo staro mestno jedro Radovljice, Linhartov trg, ki je zaprt za motorni promet. Če bi se prireditve po novem odvijale drugje, bi to lahko pripeljalo do njegovega zatona, se bojijo nekateri občani. Zato menijo, da bi občina denar, ki ga je vložila v sonaložbo ureditve nove soseske, v kateri naj bi zaživela tudi nova knjižnica, morala vložiti drugam.

Jedro Radovljice bi moral ostati Linhartov trg, ki je tudi s pomočjo mnogih prireditev ravno dobro zaživel. Razvoj kraja bi se moral osredotočiti nanj in se razširiti na ureditev parka do starega mestnega jedra ter ureditev hotela pred njim, dodajajo občani, ki nad domnevno poglavitno vlogo nove soseske niso tako navdušeni. A župan Globočnik je prepričan, da so bojazni odveč. »Bogatejši smo za novo lokacijo, ki jo bomo organizatorjem različnih prireditev lahko ponudili,« pojasnjuje.

Deset let po pripravi prostorskih aktov

Projekt Vurnikov trg je sicer skupaj vreden približno 20 milijonov evrov. Kot je dejal direktor družbe Perina, ki je vanj vložila, Simon Zore, je od začetka gradnje preteklo že dobra štiri leta, priprava prostorskih aktov pa se je začela pred desetimi leti. Izvajalca del, škofjeloško družbo SGP Tehnik, je medtem doletel stečaj, zato se je gradnja za leto in pol zaustavila. »Lahko se pohvalimo, da smo skupaj z občino in Gorenjsko banko projekt, ki je skorajda nasedel, pripeljali do konca. V Sloveniji imamo vrsto objektov, ki so zaradi takšnih zapletov nedokončani in propadajo.«

Te dni se tako v stanovanja kot v poslovne prostore po besedah Zoreta vseljujejo prvi stanovalci in podjetniki. Med 93 stanovanji jih je, pravi, približno tretjina prodanih. Manj zanimanja je za nakup poslovnih prostorov. Na voljo jih je 23, a podjetja in samostojni podjetniki se zanimajo predvsem za najem. Gostinski lokal naj bi v novi soseski zaživel že ta mesec, svoje storitve bodo Radovljičanom ponujali še frizerji, odvetniki, pralnica in med drugim trgovine z oblačili in domačimi obrtmi.