Na štirih preizkušnjah konca tedna v svetovnem pokalu v alpskem smučanju so bili po zaslugi smukaške zmage Dominika Parisa, superveleslalomskih Cornelie Hütter in Kjetila Jansruda ter Wendy Holdener, ki je bila najboljša v alpski kombinaciji, najbolj zadovoljni v italijanskem, avstrijskem, norveškem in švicarskem taboru. Za slovensko uvrstitev konca tedna je poskrbela Ilka Štuhec. Mariborčanka se je prvič v sezoni, skupno pa šestič v karieri, uvrstila med najboljšo deseterico, potem ko je bila na superveleslalomu v Lenzerheideju sedma. Štajerka je zamudila izjemno priložnost na alpski kombinaciji. Potem ko ji je uspel najboljši slalom kariere, na katerem je dosegla osmi čas, je na superveleslalomu naredila napako in odstopila. Imela je priložnost, da bi se zavihtela najvišje v karieri.

Šest slovenskih alpskih smučarjev in smučark se je minuli konec tedna predstavilo zadnjič v tej sezoni. Maruša Ferk, Vanja Brodnik, Klemen Kosi, Martin Čater, Andrej Šporn in Rok Perko so sezono končali pred finalom svetovnega pokala, ki bo od srede do nedelje v St. Moritzu.

Lenzerheide znova nepredvidljiv

Nerazumljive so odločitve Mednarodne smučarske organizacije, ki marčevske tekme svetovnega pokala sili v Lenzerheide. Švicarski kraj se je v bližnji preteklosti, ko je večkrat gostil finale svetovnega pokala, izkazal za prizorišče muhastega vremena. Zaradi goste megle so odpadale številne tekme, ki so ob koncih sezone izjemno pomembne. Tina Maze denimo pred tremi leti zaradi odpadlega smuka bržčas ni osvojila malega smukaškega kristalnega globusa, ker je za točko zaostala za poškodovano Lindsey Vonn.

Tudi ta konec tedna je bilo vreme med Churom zelo spremenljivo. Alpska kombinacija je bila neobičajna, saj se je začela s slalomom, na superveleslalomu pa tekmovalke niso imele enakovrednih pogojev. Poleg Ilke Štuhec je odstopila tudi Maruša Ferk, ki je bila po slalomu deseta, medtem ko je bila osamljena dobitnica točk Vanja Brodnik na 16. mestu. Brodnikova je doživelo nepozabno izkušnjo ob prihodu v cilj, ko ji je večtisočglava množica zapela za 27. rojstni dan. »Tekma v alpski kombinaciji je bila neregularna in za slovenske smučarke nepravična. Vsaka čast dekletom, da so se upala vreči v tako gosto meglo. V takšnih pogojih niti treniramo ne,« je današnjo alpsko kombinacijo komentiral slovenski trener Aleš Brezavšček.

Švicarji so imeli razlog za zadovoljstvo. Po zaslugi Wendy Holdener so se veselili zmage in malega globusa v alpski kombinaciji, po zaslugi Lare Gut pa jim kaže, da bodo konec tedna v St. Moritzu dvignili veliki kristalni globus. Lara Gut si je sicer od obeh preizkušenj obetala več kot tretje in peto mesto, a ob odsotnosti Lindsey Vonn ima tlakovano pot do največjega uspeha v karieri.

Pen: »Premalo nas je za kakovostne informacije.«

Izkupiček v slovenski moški reprezentanci je bil konec tedna slabši od pričakovanj. Boštjan Kline v Kvitfjellu ni imel svojega konca tedna. Mariborčan je sicer na nekaterih delih olimpijske proge prikazal dobro smučanje, a sta bili usodni napaki v zgornjem delu. Svetla luč v slovenski reprezentanci je bil superveleslalomski nastop Martina Čatra, ki se je proti koncu sezone izkazal tudi na obeh veleslalomih v Kranjski Gori. Pozitivno je tudi, da se je na bele strmine vrnil Rok Perko. Slabši od pričakovanj je bil vnovič Klemen Kosi. Mariborčan je v tej sezoni na desetih smukih zbral zgolj 14 točk svetovnega pokala, na superveleslalomu pa se ni uvrstil v finale svetovnega pokala, potem ko je lani z desetim mestom na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku pokazal velik potencial.

»Cilj je bila uvrstitev Kosija v finale svetovnega pokala, a je vsaj ostal med najboljših 30. Ker je startal na začetku superveleslalomske tekme, mu nismo mogli dati pravih informacij, saj imamo na progi le dva človeka. Ponosen sem na nastop Martina v superveleslalomu. Boštjan je v srednjem delu dokazal, da je zelo hiter, toda za vrhunski rezultat moraš dobro smučati na celotni progi. Tega pa ni bilo. Lahko rečem, da smo si v slovenski reprezentanci priborili dobro izhodišče za prihodnjo sezono,« pravi glavni trener v slovenski reprezentanci za hitre discipline Peter Pen.

Uvrstitve Ilke Štuhec med najboljšo deseterico

na tekmah svetovnega pokala

Švica

 

DRŽAVA

 

Kanada

Francija

Nemčija

 

ZDA

Nemčija

 

Lake Louise

 

Meribel

 

Garmisch-

Partenkirchen

 

Beaver Creek

 

Garmisch-

Partenkirchen

 

Lenzerheide

 

KRAJ

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2. 12. 2011

24. 2. 2013

2. 3. 2013

30. 11. 2013

7. 3. 2015

11. 3. 2016

DATUM

DISCIPLINA

smuk

superkombi-

nacija

smuk

supervele-

slalom

smuk

supervele-

slalom

6. mesto

10. mesto

10. mesto

4. mesto

5. mesto

7. mesto

UVRSTITEV