Še preden se je danes popoldne vodstvo tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih v Titisee-Neustadtu v Nemčiji zbralo na zadnjem sestanku, na katerem je odpovedalo nedeljsko preizkušnjo, je imela slovenska reprezentanca vso opremo že pospravljeno v kombijih. Potem ko so odpovedali kvalifikacije in prestavljali začetek tekme, so imeli Slovenci tako dobre podatke o vremenu (veter je pihal s hitrostjo do sedem metrov na sekundo), da je Jaka Hvala zlezel na streho kombija in smuči previdno zlagal v prtljažnik. Na smuči so še posebno pazijo, saj so že v Nemčiji tekmovali z novo opremo, ki je prilagojena za nastope na letalnici na finalu svetovnega pokala v Planici.

Po Wisli so imeli skakalci že drugi konec tedna zaradi vetra le polovičen program. »Proti vetru smo seveda nemočni. Škoda, da sta odpadli že dve tekmi. Zdaj se moramo pripraviti za Planico,« je povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki je dolgo časa pogledoval na monitorje, a moč vetra je vseskozi krepko presegala moč treh do štirih metrov na sekundo, ko bi bili skoki še varni. Ker ni prostih terminov, odpadlih tekem ne bodo nadomeščali. Tudi Japonec Noriaki Kasai bo moral do petka v Planici še počakati na jubilejni, 500. nastop v svetovnem pokalu.

Avstrijec Hayböck največji osmoljenec vetrovne loterije

Na predzadnji postaji svetovnega pokala je prvič v karieri zmagal 20-letni Norvežan Johann Andre Forfang. Ni skrival veselja, ko je s sijajnim finalnim nastopom s prvega mesta zrinil zmagovalca svetovnega pokala Petra Prevca, a je bil tudi realen. »Za menoj je sanjska tekma, medtem ko vsi niso imeli takšne sreče z razmerami v zraku. Komaj čakam polete v Planici,« je povedal Johann Andre Forfang. Največji osmoljenec vetrovne loterije je bil Avstrijec Michael Hayböck, tretji v svetovnem pokalu, ki je ostal brez finala na 41. mestu.

Peter Prevc je za rekordno štirinajsto zmago v sezoni zaostal 4,7 točke, a se je vseeno približal novemu rekordu. Že 19. v sezoni je stal na odru za zmagovalce in le še ena uvrstitev med najboljše tri ga loči od izenačenja rekorda Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja. Postal je drugi skakalec v zgodovini, ki je presegel mejo 2000 osvojenih točk, za rekordnim izkupičkom pa dve tekmi pred koncem sezone zaostaja 60 točk. »Z rekordi je pač tako, da se morajo zgoditi. Če se ne bodo zgodili, tudi ne bo nič hudega. Za menoj je tekma, v kateri sem imel še kar srečo z vetrom. V finalni seriji zaključek odskoka ni bil tekoč, zato ni bilo popolnosti v drugem delu leta. Razlika v točkah je nastala zaradi majhnih napak, ki se mi občasno še prikradejo,« je povedal Peter Prevc. O današnji je odpovedi dodal: »Nisem se je razveselil, a očitno mi nekdo hoče dopovedati, da moram čim več moči prihraniti za Planico.«

Domen Prevc je še premlad za letalnico

Najbolj razočaran zaradi odpovedi je bil Domen Prevc. Potem ko je bil v soboto odličen četrti, je želel na svoji zadnji tekmi sezone predvsem uživati. V Planici na letalnici po odločitvi strokovnega vodstva zaradi mladosti ne bo nastopil. Tudi sam pravi, da so eno želje, drugo pa, kar je dobro zanj, zato se strinja, da bo le gledalec pod letalnico. Za šestnajstletnikom je sanjska sezona, saj je v skupnem seštevku svetovnega pokala na 13. mestu. »Zelo sem vesel, da sem vso sezono skakal brez večjih nihanj. Trenerji so s tem, ko so me umikali z nekaterih tekem, sprejemali prave odločitve, da sem zdržal skozi vso sezono,« je povedal Domen Prevc, ki je skupaj Petrom čestital bratu Cenetu za 20. rojstni dan in dosežka, ko je bil s tretjim in petim mestom najboljši Slovenec na finalu celinskega pokala v Čajkovskem v Rusiji.