Slovenski skalni as Peter Prevc je bil na dobri poti, da se vpiše v zgodovino, saj je po prvi seriji (139m) vodil in obetala se mu je rekordna 14. zmaga v sezoni , kar pred njim ni uspelo še nikomur, a v finalu s skokom 138,5 metra ni uspel odgovoriti na izziv tokrat izjemnega Forfanga, ki je z dvema odličnima skokoma (144 in 143m) zasluženo prišel do prve zmage v svetovnem pokalu v karieri. Tretji je bil še en Norvežan Kenneth Gangnes, ki je v finalu s skokom 140 metrov pridobil osem mest in je preprečil, da bi bila na zmagovalnem odru dva Slovenca, saj se je moral Domen Prevc zadovoljiti s četrtim mestom, ki ga je zasedal že po prvi seriji.

Janus: Forfang je bil boljši

»S temi rezultati vsekakor sem zadovoljen, čeprav sem pričakoval več. Predvsem od Petra, vendar enostavno na taki tekmi, ko se veter menja malo gor, malo dol, je bilo težko. Kljub vsemu odličen ekipni rezultat,« je današnje skoke svojih varovancev za STA ocenil glavni slovenski trener Goran Janus, ki je še enkrat potrdil, da Domen Prevc, ki je v petkovih kvalifikacijah postavil nov rekord skakalnice s 148 metri, končuje letošnjo sezono.

Janus je nato pokomentiral še drugi skok Petra Prevca, ki se je sicer danes 19. v sezoni povzpel na zmagovalne stopničke, skupno pa 46. v karieri: »Drobcena napaka se mu je prikradla, enostavno za zmago moraš opraviti dva odlična ali perfektna skoka. Na današnji tekmi je bil Forfang enostavno boljši.«

Prevc: Vendarle sem imel srečo

»Danes sem zadovoljen s tem, kako se je tekma razpletla. Skoki so bili na visokem nivoju, tam kjer hočem. Zaradi tega hodim na tekme, da bi čim bolje prikazal svoje nastope. Je bil pa mogoče danes veter tisti, ki je malo pokvaril celoten vtis tekme. Zelo hitro se je menjal. V prvi in drugi seriji so bile ocene (odbitki) posameznikov zelo različne. Če pogledamo rezultate, vidimo, da je veter imel vpliv na tekmo, a lahko rečemo, da sem imel kar srečo,« je za STA dejal Peter Prevc.

V drugi seriji je v zraku čutil precej slabše pogoje kot v prvi, čeprav odbitki na rezultatih kažejo nasprotno. Poleg tega je storil tudi manjšo napako. »V drugi seriji sam zaključek odskoka morda ni bil tako tekoč. Drugi skok se mi je zdel, da je bil veter ... nisem čutil toliko opore čez prelet in po tem, kot rečemo mi, nadaljeval v drug del leta. V prvem skoku je bilo ozračje bolj mirno, bolj stabilno in morda je bilo zaradi tega meni še lažje dobro oddelati v zraku. So pa še manjše napake, ki se prikradejo vsake toliko časa in potrebno bo še trenirati, da to odstranimo,« je še dodal Prevce, ki je s sobotnim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala že presegel mejo 2000 točk, kar je pred njim enkrat uspelo le Gregorju Schlierenzauerju..

Do točk pet Slovencev

Do točk so prišli še trije Slovenci. Jurij Tepeš je v finalu pridobil sedem mest in končal na 11. mestu, Jaka Hvala je bil 26., Robert Kranjec, sedmi po prvi seriji, pa ga je v finalu ob vetru v hrbet polomil (103,5m) in pristal na repu finalistov, na 30. mestu.

Če je Peter Prevc na prvi tekmi v Titisee-Neustadtu zamudil priložnost, da zabeleži rekordno 14. zmago v sezoni, pa v nedeljo ni dočakal druge priložnosti, saj je bila tekma (pred njo tudi kvalifikacije) zaradi premočnega vetra odpovedana. Sedaj sledi le še zaključek sezone v Planici, kjer skakalce čakajo zadnje tri tekme.