Dolgoletne novomeške sramote, nekdanje steklene občinske stavbe na Novem trgu 6 kmalu ne bo več. Njen novi lastnik, podjetje Trgograd iz Litije, ki je decembra lani od občine kupil nepremičnino za 410.000 evrov, je v teh dneh začel rušenje, ki naj bi trajalo mesec dni. V začetku ali sredi prihodnjega leta pa naj bi po besedah lastnika in direktorja podjetja Andreja Poglajna začeli graditi nov, najverjetneje poslovno-stanovanjski objekt. V vmesnem času bo prostor, ki je v neposredni bližini bank, šol, zavarovalnic, upravne enote, namenjen za prepotrebna parkirišča. »Po vsej Sloveniji iščemo priložnosti in delo za naših 135 zaposlenih. Trg skušamo maksimalno pregledati. Sem pa že dlje časa spremljal dogajanje okrog te stavbe. In ko se je pojavil razpis, sem si rekel, da je to morda priložnost za nas,« pravi Poglajen. Glede na to, da gre za zelo frekventno lokacijo sredi mesta tik ob glavni prometnici, je rušenje zelo zahteven projekt. Zaradi varnosti mimoidočih so zaprli del parkirišča, dostop do gradbišča pa bodo uredili neposredno z glavne ceste, da ne bi tovornjaki, ki bodo odpeljali okrog 2500 ton materiala, vozili skozi sam Novi trg.

Okrog deset milijonov evrov

A rušenje, ki naj bi podjetje stalo okrog 60.000 evrov, je šele začetek. Sledijo priprava načrtov, sprememba občinskega podrobnega prostorskega načrta, dvostopenjski arhitekturni natečaj in gradnja bodisi poslovno-stanovanjskega bodisi zgolj poslovnega objekta. Po Poglajnovih besedah naj bi se gradnja začela v začetku oziroma sredi prihodnjega leta. Čeprav še ni čisto jasno, kaj bo zraslo na tem, po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija zelo pomembnem, strateškem prostoru za Novo mesto, se bo naložba po Poglajnovi oceni zagotovo gibala okrog deset milijonov evrov.

»Končno smo se znebili velike črne točke v mestu. V vsakem primeru bodo meščani najprej opazili, da je precej bolj svetlo, prostorno,« je dejal Macedoni in dodal, da bo občina skušala pospešiti pripravo vse potrebne dokumentacije. »Gre za lokacijo v urbanem središču in verjamemo, da so poslovne vsebine tiste, ki bodo najpomembneje krepile mestne funkcije. Trenutno je na trgu veliko povpraševanje po stanovanjskih površinah, zato bo investitor najbrž zelo resno razmišljal tudi o tem.«

Zasilno bivališče brezdomcev

Objekt na Novem trgu 6 je bil zgrajen kmalu po drugi svetovni vojni. Dolga leta je bil dom občinskih in upravnih služb, po preselitvi upravne enote v prenovljeno stavbo nekdanje porodnišnice leta 2006 pa je občina objekt za 3,3 milijone evrov prodala družbi Elektroservisi, ki se je v pogodbi prav tako zavezala, da ga bo porušila. Pa ga ni. Dve leti kasneje ga je prodala trebanjskemu Betonalu, ki pa se je kmalu znašel v rdečih številkah in s projektom spet ni bilo nič. Nepremičnina je pristala v rokah Hypo Leasinga (danes Heta Asset Resolution), ki svojih napovedi o rušitvi in gradnji novega objekta prav tako ni uresničil. Objekt je medtem propadal, v njem so sredi odpadkov in ostankov polomljenega pohištva nekaj časa bivali brezdomci.