Hladno pivo razjezilo desničarje

Mile Kekin, frontman popularnega hrvaškega benda Hladno pivo, je v preteklih dneh poskrbel za ideološki spopad na hrvaški glasbeni sceni. Na youtubu je objavil pesem Nisem vaš, v kateri je obračunal s hrvaško desnico in zgodovino. V pesmi so tudi verzi »nisem vaš, moji so leta '45 zmagali« in »čas je, da se ljudje spomnijo, da je črno črno in belo belo«, pa tudi »vem, kdo je pred zid vodil dijake, in vagonov ni polnil vrag, temveč od nekoga dedi in babice«. Pesem se konča z verzom, da bo to naučil tudi svoje otroke.

Na medmrežju je njegova pesem hitro izzvala številne ogorčene komentarje. Kekina so tako slavili kot zmerjali s sovražnikom Hrvatov. Medtem ko so nekateri glasbeniki, recimo Edo Maajka, podprli Kekinovo politično pesem, je druge razjezila. Med njimi je bil tudi Toni Aničić iz splitskega benda Đubrivo, ki je pogosto predskupina na koncertih Hladnega piva. Napisal je svojo verzijo pesmi in v njej zapel, da »ti nisi naš, ker so tvoji izgubili leta '95«. V verzih mu očita še, da blati državo, ki mu daje denar. Ta verzija pesmi je postala hit hrvaških desničarskih portalov.

Nazadnje se je v bitko verzov vmešal še nekdanji hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki je na facebooku objavil svojo verzijo pesmi z verzi »nisem vaš, moji so zmagali '45, tako kot jaz '95«.

Mile Kekin je sicer že pred dvema letoma v intervjuju za Večernji list dejal, da razmišlja, da bi se zavoljo svojih otrok izselil iz Hrvaške, ker se mu zdi, da se v tej državi čas vrti nazaj in se še vedno ukvarjajo le z vojno.

Jamajška manekenka toži Donalda Trumpa

Jamajška manekenka Alexia Palmer toži Donalda Trumpa oziroma njegovo manekensko agencijo Trump Model Management LLC.

Razlog tožbe je, da so ji leta 2011, ko je kot sedemnajstletnica z Jamajke prišla na delo v Združene države Amerike, obljubljali, da bo zaslužila 75.000 dolarjev na leto. Tako so tudi zapisali na vlogi za njen delovni vizum. Toda v treh letih, kolikor je bila pogodbeno vezana na agencijo, je zaslužila zgolj nekaj več kot 3000 dolarjev. V tožbi zdaj zahteva 225.000 dolarjev odškodnine zaradi goljufije in kršenja ameriških zakonov o priseljevanju ter delovne zakonodaje. Poleg tega trdi, da so jo ukanili z obljubami o boljšem življenju, na koncu pa so ji od honorarjev zaračunali 80 odstotkov administrativnih stroškov, v kar so vključili celo stroške, ki so jih imeli za poštne znamke.

Trumpovi odvetniki trdijo, da manekenka pač ni naredila dobre kariere, in so zahtevali zavrnitev tožbe, a odvetnica Sylvia Ayass, ki je specializirana za vizume manekenk, trdi, da agencije običajno plačajo vsoto, ki jo navedejo v dokumentaciji za vizum. Tudi ameriška zakonodaja jih obvezuje, da delavcu plačajo vsoto, ki so jo navedli na prošnji za vizum.

Tožba jamajške manekenke, ki se vleče že dve leti, je zdaj naletela na velik odmev, saj je prav Donald Trump tisti med kandidati za ameriškega predsednika, ki najbolj nasprotuje priseljenskim delavcem.

Agencija Reuters je avgusta lani objavil podatek, da je bilo med zaposlenimi v njegovih podjetjih od leta 2000 do zdaj kar 1100 delavcev z začasnim delovnim vizumom, med njimi 250 manekenk, ki jih Trump plačuje od osem do 500 dolarjev na uro.

Brata Wachowski postala sestri

Brata Larry in Andy Wachowski sta zaslovela kot režiserja trilogije Matrica, toda še bolj sta postala slavna, ko sta oba spremenila spol. Postala sta Lana in Lilly Wachowski. Lana je spol spremenila pred štirimi leti, Lilly Wachowski pa je svojo spremembo spola razkrila pred nekaj dnevi, v izjavi za čikaški LGBT-časopis Windy City Times. Priznala je, da si javne objave ni želela tako hitro, saj je najprej želela nekaj časa, da bi se v novi koži počutila udobno. Toda novinarji Daily Maila so ji zgrozili, da bodo proti njeni volji objavili novico, da je spremenila spol, zato se je odločila, da raje sama pove resnico. Daily Mail je bil pred dvema letoma vpleten v primer transseksualne učiteljice, ki je storila samomor, potem ko so v časopisu zapisali, da ne bi smela poučevati otrok.

Lilly Wachowski se je zahvalila svoji družini in prijateljem, predvsem sestri in ženi, za podporo ob spremembi spola, o podrobnostih pa ni spregovorila. Nasprotno je njena starejša sestra Lana pred štirimi leti v intervjuju s pisateljem Aleksandrom Hemonom opisala svoje otroške občutke, ko ni vedela, ali naj se postavi v vrsto fantov ali deklic. Nazadnje je mami priznala, da je ženska, in od tedaj je živela kot Lana. Njen tedaj še brat Andy je dejal, da je z Lano lažje delati, kot je bilo z Larryjem.

Sestri Wachowski sicer ne govorita radi o svoji zasebnosti. V redkih intervjujih pa sta večkrat poudarili, da ne želita ljudi deliti na črne in bele, moške in ženske.

Čigavi so Elvisovi spominki

Priscilla in Lisa Marie Presley, vdova in hči nesmrtnega kralja rokenrola Elvisa Presleyja, sta proti svoji volji ujeti v spor zaradi spominkov, povezanih z glasbeno legendo. V mestu igralništva Las Vegasu so namreč aprila lani odprli razstavo, posvečeno Elvisu Presleyju, ki naj bi bila največja razstava predmetov, povezanih z Elvisom, zunaj Gracelanda, njegovega domovanja. A v začetku tedna so zaradi grožnje s tožbo razstavo zaprli.

Na razstavi v igralnici je bilo tudi veliko predmetov iz Gracelanda, ki jih je podjetje Elvis Presley Enterprises Inc zahtevalo nazaj, češ da so organizatorji razstave kršili pogodbo o najemu. Organizatorji naj ne bi redno plačevali najemnine za predmete. Med njimi so pevčev šolski almanah, odrski kostumi in nakit. Toda organizatorji razstave so po zaprtju razstave predmete spravili na neznano lokacijo.

Priscilla Presley se je že pred leti pritožila nad tem, kako v Las Vegasu predstavljajo Elvisa, češ da ni v tem nič avtentičnega. Mnogi tudi menijo, da bi morali lasvegaške razstave o Elvisu modernizirati, recimo tako, da bi Priscilla in Lisa Marie imeli tudi kakšen multimedijski nastop o glasbeni legendi.

Razstava je bila odprta v hotelu, ki se je tedaj imenoval Las Vegas Hilton and The International in kjer je Elvis imel več kot sto nastopov. Zato sta bili med eksponati tudi obleka z njegovega prvega nastopa v igralnici ter pogodba med hotelom in pevcem, napisana na prtiček, ki je Elvisu za nastope zagotovila milijon dolarjev.