V Telekomu Slovenije so napovedali, da bodo še naprej zniževali stroške, tudi pri plačah. Odpuščati so začeli že lani in število zaposlenih v primerjavi z letom 2014 precej zmanjšali. Za primerjavo: konec decembra 2014 je bilo v matični družbi zaposlenih 2749 ljudi, konec decembra lani pa 206 manj oziroma 2543. Letos naj bi se število zaposlenih zmanjšalo za dodatnih 250.

»Za prihodnost vrednosti Telekomove delnice je sicer ključno, kako uspešno bodo cenovne pritiske v osnovnem segmentu kompenzirali z drugimi storitvami, na primer IT-storitvami in optimizacijo stroškov. Obenem je že nekaj časa jasno, da se višina lanske dividende ne more ponoviti. Špekulacije so različne, treba pa bo počakati na predlog uprave in predvsem odločitev delničarjev, ki so v preteklosti na skupščini običajno izglasovali še višje dividende. Verjamem pa, da bo dividendni donos ostal nadpovprečen,« meni Sašo Stanovnik, glavni ekonomist iz skupine Alta.

Načrtovane letošnje naložbe

Telekomova uprava za letos napoveduje 198 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBIDTA) in 34 milijonov evrov čistega dobička. Naložbe so načrtovane na zelo visoki ravni, in sicer kar 156 milijonov evrov, medtem ko so se v zadnjih letih, brez upoštevanja plačila za frekvence, gibale okoli 110 milijonov evrov.

V Telekomu so včeraj objavili lanske rezultate, ki pa so neprimerljivi s tistimi iz leta 2014, saj je lani prišlo do precejšnjih sprememb v sestavi skupine. V Telekomu so namreč prodali svoj delež v Gibtelecomu, ki posledično lani ni več prispeval k dobičku družbe. Obenem zadnjih pet mesecev lanskega leta tudi operacije v Makedoniji niso več del konsolidiranih rezultatov.

Skupina Telekom Slovenije je tako lani ustvarila 747 milijonov evrov prihodkov, kar je 2,3 odstotka manj kot leto prej. »Pri tem je treba poudariti, da so prihodki upadli zaradi omenjene spremembe v skupini (ni več Makedonije), Telekom pa je po drugi strani zabeležil lepo rast prihodkov iz IT-storitev. Ustvarjeni EBITDA je znašal dobrih 200 milijonov evrov, kar je bilo nad napovedmi uprave in rahlo pod našimi pričakovanji. Čisti dobiček skupine je znašal 68,1 milijona evrov, toda od tega je 30,4 milijona evrov povezanih z opcijsko pogodbo glede dezinvesticije operacij v Makedoniji,« pojasnjuje analitik.

Dejanski čisti dobiček Skupine Telekom je torej lani znašal okoli 37,7 milijona evrov. Konec lanskega leta je imel nacionalni telekomunikacijski operater 699 milijonov evrov kapitala, finančni dolg skupine pa je znašal 376 milijonov evrov.