Kakšnih 200 protestnikov se je včeraj zbralo pred občinsko stavbo v Dolu pri Ljubljani, kjer so pred sejo občinskega sveta od svetnikov zahtevali, naj z dnevnega reda umaknejo točko, s katero bi postopoma ukinili podružnično šolo v Senožetih in jo preoblikovali v vrtec. Protestniki – med njimi so bili tudi otroci – so s transparenti v rokah nekajkrat obkrožili občinsko stavbo, pri čemer so najbolj srboriti udarjali po oknih in vznemirjali občinske svetnike. Posredovati je moral župan Janez Tekavc, ki je vodjo civilne iniciative Živo Južnič opozoril, da bo prekinil sejo in poklical policijo, če se bo vznemirjanje nadaljevalo.

Medtem ko so se protestniki umirili, je svetnik iz Senožetov Branko Škarja predlagal, da bi točko, ki govori o ukinjanju podružnične šole, umaknili z dnevnega reda. A pri tem ni bil uspešen, saj so ga kolegi preglasovali. Pri predlogu za umik »sporne« točke se je skliceval na dopis ministrstva za šolstvo, ki je župana Tekavca pozvalo k spoštovanju pravilnika, ki med drugim določa, da se lahko podružnična šola ukine le, če ima manj kot 14 učencev. Šolo v Senožetih letos obiskuje 22 otrok od prvega do petega razreda. Poleg tega, opozarjajo na ministrstvu, bi morala občina najmanj leto dni pred zaprtjem šole s tem seznaniti krajane in ministrstvo, česar pa župan ni storil.

A občinski svetniki se niso pustili vznemirjati ne ministrstvu ne protestnikom in so po daljši razpravi podprli odlok v prvem branju, potrdili pa naj bi ga na naslednji seji. Prevladalo je mnenje, da je to edina možnost, da zagotovijo vrtčevske prostore. V občini namreč zadnjih nekaj let brez strehe nad glavo ostane skoraj polovica malčkov.

Krajani Senožetov, ki so pred sejo županu predali tudi 422 podpisov proti zaprtju šole, napovedujejo nadaljnje zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Če bo treba, pravijo v civilni iniciativi, pa bodo ubrali tudi državljansko nepokorščino. Proti zaprtju podružnične šole v Senožetih so se izrekli tudi v šolskem sindikatu in v društvu učiteljev podružničnih šol.