»Zadeva je tragikomična. Z dobro voljo prihajam na sodišče, kjer se včasih tudi malo nasmejemo,« je pred začetkom včerajšnje obravnave zaradi suma kaznivih dejanj ponareditve poslovnih listin ter zlorabe uradnega položaja in pravic na novomeškem okrožnem sodišču dejal trebanjski župan Alojzij Kastelic. Gre za zdaj že znamenito vožnjo z ladjico ob slovenski obali aprila 2007, ki je občinski proračun stala natanko 461,15 evra, strošek pa je bil plačan iz proračunskih sredstev za reprezentanco. Med drugim se je izkazalo, da je na naročilnici, ki jo je podpisal Kastelic, pisalo, da gre za pogostitev gostov iz Nemčije. Kastelic je bil v tej zadevi leta 2013 že obsojen na štirinajst mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. A je višje sodišče ugodilo pritožbi obrambe in sodbo razveljavilo, zadevo pa vrnilo v ponovno sojenje.

Za boljše odnose med zaposlenimi

V duhu izmenjave dobrih praks in krepitve sodelovanja med občinskimi upravami se je kakšnih petnajst uslužbencev trebanjske občinske uprave skupaj z županom odpravilo na mestno občino Koper. Po uradnem delu je sledilo še trebanjsko povabilo na vožnjo z ladjico. Ker se je ura že bližala poznemu popoldnevu, so se, kot je dejal Kastelic, člani koprske uprave razšli, Trebanjci pa so izkoristili priložnost in se z ladjico popeljali ob slovenski obali.

»Šli smo v smislu team buildinga. Sicer pa to počnejo po vseh občinskih upravah. Vendarle je treba investirati tudi v odnose med zaposlenimi,« meni Kastelic, ki v času dogodka še ni prav dobro ogrel županovega stolčka, saj je bil na tej funkciji šele dobre štiri mesece. Tudi zato, pravi, se mu je lahko kakšna stvar izmuznila. »Naročilnica je imela res malo čudno vsebino. Veste, bil sem mlad župan, zdaj pa je drugačna slika. Po desetih letih se človek navadi, točno veš, kako kdo v upravi diha. Ni pa župana, ki bi že po štirih mesecih popolnoma obvladal situacijo,« je včeraj pred novinarji razlagal Kastelic, ki se ne čuti krivega za očitana kazniva dejanja.

Strošek reprezentance ali kaj drugega?

Kar nekaj vprašanj se je vrtelo tudi okoli tega, ali smejo biti iz proračunske postavke za reprezentanco plačani tudi stroški za dogodek, kjer sodelujejo izključno notranji zaposleni. Irena Starič, vodja referata za proračun na trebanjski občini, je kot priča na sodišču povedala, da občina nima posebnega pravilnika, ki bi natančno opredeljeval stroške reprezentance. »V omenjeni zadevi smo se ravnali po splošni ekonomski klasifikaciji, po kateri med stroške reprezentance sodijo pogostitev ter drugi stroški ob protokolarnih in podobnih dogodkih. Ker je bila možnost izleta z ladjico dana tudi predstavnikom občine Koper, ne vidim težav, da strošek ne bi mogel biti krit iz sredstev za reprezentanco.« Če bi bil izlet namenjen zgolj Trebanjcem, bi bil strošek resda knjižen na druge operativne odhodke, »vendar z ekonomskega vidika ne bi bilo razlike«, je še dejala.

Čeprav je bilo včeraj pričakovati sodbo, do nje ni prišlo, saj je tožilka Nada Črnugelj nekoliko spremenila obtožnico v smislu, da je šlo za poslovne in ne uradne listine. Na to je sicer v pritožbi na višje sodišče opozarjala že obramba. Obramba in sodišče morata zdaj preučiti spremenjeno obtožnico. Po mnenju Kastelčevega zagovornika Boruta Škerlja pa primer sploh ne sodi v kazenski postopek, ampak kvečjemu na računsko sodišče ali pa v obravnavo kakšnemu nadzornemu odboru. Sojenje se bo nadaljevalo 21. marca.

Kastelic je sicer kar reden gost sodišč. Med drugim je bil leta 2012 zaradi zlorabe uradnega položaja obsojen na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Z očitki o koruptnosti si je nakopal tudi ovadbo protikorupcijske komisije, a se je s tožilstvom pogodil za odloženi pregon in plačilo 500 evrov v dobrodelne namene.