Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je kot prvo pri nas uvedlo rutinsko preventivno merjenje togosti žil, ki povečuje tveganje nastanka možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno-žilnih zapletov. Sodobna preiskava je še najbolj podobna merjenju tlaka in traja približno pet minut.

»Z novo metodo lahko preprosto in predvsem korak pred drugimi metodami ugotovimo, ali so naše žile bolj toge, kot bi morale biti v naši starostni skupini, in ali smo zato bolj izpostavljeni možnosti, da bi prišlo do žilnih zapor, ki se jih vsi najbolj bojimo, saj vodijo v srčni infarkt, možgansko kap in gangreno uda. To pa je seveda le vrh ledene gore možnih zapletov, pred katerimi se žile najprej zožijo in otrdijo. Z meritvami lahko že zelo zgodaj odkrivamo tudi te prve manjše spremembe, ki napovedujejo oslabelost žil,« je pojasnil predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana prof. dr. Aleš Blinc.

S starostjo žile vse bolj toge

Meritve še zlasti priporočajo ljudem, pri katerih se pričakuje, da jim bodo žile prej oslabele; se pravi kadilcem, ljudem z zvišanim krvnim tlakom in povišanimi maščobami v krvi oziroma vsem, ki živijo nezdrav življenjski slog. Na genetsko in starostno togost žil ni mogoče vplivati, spremembe nezdravega življenjskega sloga pa so v naših rokah. »Prav podatek o togosti žil je lahko prvo opozorilo in hkrati klic za spremembo načina življenja,« so prepričani v društvu

»Naše žile postajajo s starostjo vse bolj toge. Njihova starost oziroma togost se oceni z meritvijo hitrosti pulznega vala. Čim mlajša in prožnejša je žila, počasneje in enakomerneje potuje kri po aorti do okončin. Bolj je žila toga, hitreje se pulzni val prevede proti okončinam. Ugotovili so, da je prav hitrost pulznega vala, ki jo lahko danes merimo, predstopnja žilne okvare,« razloži Blinc in doda, da je po evropskih smernicah za zdravljenje arterijske hipertenzije kot žilna okvara opredeljena hitrost pulznega vala več kot deset metrov na sekundo. Takšna hitrost ustreza starosti žilja 75-letnika. Če jo izmerijo mlajšemu, to pomeni, da ima pretoge žile in mora čim prej ukrepati.

Zmagovalci so nekadilci

Predsednik Društva za srce in ožilje prim. Matija Cevc je prepričan, da bodo rezultati meritev marsikoga prepričali, da bo ukrepal pravočasno in s tem preprečil resnejše zaplete. Ena najbolj učinkovitih poti, da bi preprečili zaplete, je pri kadilcih prenehanje kajenja.

»Že od ustanovitve društva smo eden najbolj odločnih nasprotnikov kajenja in eden največjih podpornikov zakonodaje, ki je že leta 2002 omejila kajenje, kar je kmalu prineslo zelo dobre rezultate. Žal pa jih je čas povozil in smo spet skoraj na začetku ali na še slabšem,« opozarja dr. Cevc. »Rezultati zadnjih raziskav so skrajno skrb vzbujajoči, še zlasti med mladostniki in otroki, saj kadi celo dva odstotka enajstletnikov, vsaj enkrat na teden pa kar dvajset odstotkov petnajstletnikov. Ker po britanski raziskavi 80 odstotkov strastnih kadilcev začne kaditi v adolescenci, si želimo, da novi ukrepi za družbo brez tobaka ne bi temeljili zgolj na sankcijah, marveč tudi spodbujanju nekadilstva. Zlasti med mladostniki in otroki, kjer se kajenje začne. Zato so za nas zmagovalci tisti, ki nikoli niso kadili, smo pa veseli tudi vsakega, ki kajenje opusti,« je jasen Cevc. Opozoril je tudi, da je pri nas kljub prepovedi še vedno na delovnem mestu in v javnih prostorih vsaj šest ur na dan cigaretnemu dimu izpostavljena kar polovica prebivalstva. Zato v društvu v celoti podpirajo ukrepe za zmanjševanje odvisnosti od kajenja.

Hkrati pa dr. Cevc svari pred e-cigareto, saj je tudi najnovejša analiza v reviji Lancet potrdila, da so se kadilci, ki so želeli prenehati kaditi z njeno pomočjo, odrezali 28 odstotkov slabše kot drugi. E-cigareta naj bi bila nevarna tudi zaradi navajanja na obred in zaradi okusov, ki dodatno stimulirajo željo po kajenju. av