Brezpilotni letalniki postajajo vse večja stalnica današnjega časa. Podjetje Amazon že nekaj časa napoveduje zmogljive letalnike, ki bodo po zraku samodejno raznašali pošiljke kupcev, vlade pa namenjajo ogromne količine denarja za nakupe in razvoj brezpilotnih letal, ki bodo opravljala različne izvidniške naloge. Hkrati so brezpilotniki za osebno rabo doživeli pravi bum na področju snemanja iz zraka in prav v tem segmentu lily napoveduje drugo revolucijo.

Lily je simpatično žensko ime, ki v tem primeru naslavlja prvo »vrzi in snemaj« kamero na svetu. Kamero namreč dobesedno vržemo v zrak, ta samodejno poleti in začne snemati. S tem rešuje osnovno težavo brezpilotnikov – za snemanje dinamičnih videoposnetkov sta skoraj vedno potrebna vsaj dva posameznika: eden, ki pilotira, in drugi, ki izvaja neko aktivnost.

Oddajnik na zapestju in dobra kamera

Lily ne potrebuje pilota, temveč vestno sledi tistemu, ki prenaša njen oddajnik. Tega si nadenemo na zapestje, kamera pa z odčitavanjem GPS-koordinat in vizualnimi senzorji prilagaja letenje nad vodnikom. Ko locira subjekt, lahko nad njim zgolj lebdi, mu sledi ali pa kroži. Vse nastavitve enostavno prilagajamo z mobilno aplikacijo na telefonu.

Mnogi snemalni brezpilotniki na trgu so zabavni za uporabo, vendar le peščica dela kakovostne videoposnetke. Lily tu vsekakor zadosti kakovosti. Opremljena je namreč z zmogljivim senzorjem, ki ga najdemo v kameri gopro hero 3, sliko zajema v ločljivosti 12 milijonov točk, snema pa v polni ločljivosti pri 60 posnetkih na sekundo. Omenjeni zapestni sledilnik zajema tudi zvok, ki se nato uskladi z videogradivom. Naprava je dovolj majhna, da jo še lahko spravimo v nahrbtnik, tehta pa zgolj dober kilogram. Sposobna je leteti v snegu in dežju, njeno ohišje pa je tako zatesnjeno, da ji ne pride do živega niti plavanje v vodi.

Prvi primerki že to poletje

Lily optimistično napoveduje svet, ko bo vsakdo lahko postal zvezda svoje oddaje, saj ga bo lahko na vsakem koraku spremljal osebni snemalec, ki se nikoli ne bo zmrdoval, da se mu ne ljubi ali da mu ne plačate dovolj. Edino, nad čemer bo lily tarnala, je energija. Brezpilotnica lahko namreč leti le 20 minut, nato potrebuje najmanj dve uri polnjenja.

Kamera je že pred uradnim prihodom na trg doživela tolikšno promocijo, da je podjetje, ki jo izdeluje, nakopičilo za 34 milijonov ameriških dolarjev prednaročil. Obljubljajo, da bodo prve primerke začeli pošiljati letošnje poletje. Ob tem pa postaja vse glasnejši tudi nasproti pol, ki ob vse večji poplavi brezpilotnikov opozarja, da to področje nujno potrebuje regulacijo. Ni malo primerov, ko neizkušeni piloti z letalniki nehote ogrožajo mimoidoče. Nekatere države zato pospešeno urejajo to področje, v slovenskem osnutku takšnega pravilnika pa pozivajo k prepovedi letenja najlažjim brezpilotnikom v urbanih območjih z gosto poseljenostjo.