»Ni dovolj biciklirati, treba je tudi reciklirati,« je sklenilo pet kolesarskih navdušencev, oblikovalec, strokovnjak za elektroniko, piska, ki skrbi za družbena omrežja, fant, ki je prevzel stike z javnostjo, in Žiga Bauer, diplomant upravnih ved, ki dela v kolesarski trgovini. Mlada start up ekipa je pod vplivom okoljevarstvenih smernic oblikovala inovativno večnamensko kolesarsko torbico ziggie bag, skoraj v celoti izdelano iz zavrženih kolesarskih zračnic.

Potrebe urbanega kolesarja so upoštevali tako, da so v torbico vgradili »powerbank«, baterijo, s katero lahko uporabnik napolni manjše elektronske naprave, predvsem seveda mobilni telefon, na sprednjo stran torbice pa so dodali LED-diodo, ki igra vlogo kolesarske luči s tremi ravnmi svetilnosti. V torbici je dovolj prostora za denarnico, ključe in druge drobnarije, na zunanji strani sta dva elastična trakova za pritrditev telefona, ima pa tudi naramnico, da jo lahko uporabnik nosi, ko ne kolesari. Baterijo v torbi je mogoče napajati prek standardnega USB-kabla s priklopom na adapter oziroma na računalnik.

Prejšnji teden so za ziggie bag začeli zbirati denar na platformi za množično financiranje kickstarter, da bi svojo idejo približali tudi tujim podpornikom. Bauer pravi, da želijo zbrati 12.000 ameriških dolarjev za obstoječo proizvodnjo in razvoj naslednjih prototipov, ki so jih že računalniško zasnovali. »Material imamo že pripravljen, prav tako smo pripravljeni tudi na izdelavo večje količine torb, če bo treba,« pravi Bauer.

Vsaka je posebna

Torbice izdelujejo ročno in s šivalnim strojem. »V delavnici je trenutno pet ljudi, z naraščajočimi naročili pa bo treba za izdelavo zaposliti še koga,« pravi vodja projekta in poudarja, da je vsaka torbica unikatna. Nekatere zračnice imajo številke, druge modrozelene ali rdeče črte, nekatere pa so celo različnih barv.

Od jeseni 2014, ko so začeli projekt, so izdelali veliko prototipov. »Razvoj torbic je bil zelo pester, vsak prototip smo dopolnjevali, izdelati smo morali tudi posebna orodja. Na začetku smo imeli težave z zbiranjem zračnic, potem pa smo se dogovorili z nekaterimi kolesarskimi trgovinami in servisi, od katerih dobivamo zavržene zračnice in jim omogočamo novo življenje v obliki kolesarskih torbic. Želimo doseči tudi to, da nam bodo stranke same dostavljale odpadne zračnice in si lahko s tem prislužile dodatne kupone in popuste,« pravi Bauer. Dodaja, da njihov cilj ni le prodaja torb, ampak tudi spodbujanje želje pri ljudeh po soustvarjanju boljšega okolja in ponovni rabi zavrženih izdelkov, predelavi v nekaj novega in uporabnega. »Vsako torbo po koncu izdelave namažemo z različnimi mazivi, ki skrbijo za daljšo življenjsko dobo. Testirali smo jih tudi na močnem soncu in dežju ter ugotovili, da so nekatere torbice odporne tudi proti vlagi,« še pravi Žiga Bauer.

Ekoživljenje starih zračnic

V slovenske kolesarske trgovine v aprilu prihaja deset modelov ziggie baga, podsedežnih in takih, ki se pričvrstijo na krmilo kolesa. Cene torbic na kickstarterju se gibljejo od 19 (za podsedežno) do 70 dolarjev (za večjo, s paščkom, LED-lučjo in baterijo). Izdelke bodo prodajali tudi v spletni trgovini.

»Javnost želimo prepričati, da je zavržene materiale mogoče preoblikovati v privlačne izdelke, ki so po kakovosti enakovredni izdelkom iz novih materialov, hkrati pa je takšen način proizvodnje prijaznejši do okolja,« pravi Žiga Bauer in dodaja, da so ustvarjalci ziggie baga ponosni na svoj prispevek v okviru Ljubljane, zelene prestolnice Evrope, ki jo s svojimi torbicami promovirajo tudi pri podpornikih iz tujine.