Delodajalci v Sloveniji so glede zaposlitvenih možnosti v letošnjem drugem četrtletju optimistični, kaže raziskava družbe Manpower. Od skupno 620 anketiranih delodajalcev jih 15 odstotkov napoveduje povečanje števila zaposlenih, medtem ko jih upad pričakujeta le dva odstotka. Neto napoved zaposlovanja (razlika med odstotkom delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, in tistih, ki pričakujejo upad) znaša po sezonski prilagoditvi podatkov plus devet odstotkov. V primerjavi z napovedjo za letošnje prvo četrtletje je nova napoved višja za pet odstotnih točk, kar je največ med vsemi 42 državami, ki so sodelovale v raziskavi.

»Napoved zaposlovanja je tudi za naslednje četrtletje pozitivna, kar je znak ponovnega oživljanja trga dela. Upravičeno lahko upamo, da bo napoved za tretje četrtletje še močnejša,« pravi izvršni direktor podjetja Manpower Rudi Čebulj.

Največ se bo zaposlovalo v energetiki

Delodajalci pričakujejo porast zaposlovanja v vseh gospodarskih panogah in vseh slovenskih regijah. Največje zaposlitvene možnosti napovedujejo v dejavnosti oskrbe z elektriko, vodo in plinom, zanesljiva rast zaposlovanja pa se obeta tudi panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij. Pozitivna, vendar nižja kot lani je napoved zaposlovanja v gradbeništvu in proizvodnji. Najšibkejše možnosti za nova delovna mesta so v javnem sektorju in trgovini.

Najmočnejšega zaposlitvenega utripa se nadejajo delodajalci v osrednjeslovenski regiji, pri čemer pa se možnosti za zaposlitev glede na prvo četrtletje letos in enako obdobje lani povečujejo predvsem v severovzhodni regiji. Najbolj optimistični so v velikih firmah (z več kot 250 zaposlenimi), najmanj tisti v mikropodjetjih.

Nova delovna mesta so v državah z nizkimi plačami

Na svetovni ravni ostajajo napovedi zaposlovanja še naprej precej skromne. V primerjavi s prvim letošnjim trimesečjem so boljše le v osmih od 42 držav, ki so vključene v raziskavo, medtem ko so upadle v kar 22 državah – podobno kaže tudi primerjava z enakim obdobjem lani. Po oceni Manpowerja tiči vzrok v političnih in gospodarskih negotovostih, upadu gospodarske rasti na Kitajskem ter že dlje časa trajajočem nemiru na trgu surovin, zlasti nafte, seveda. O najmočnejših namerah zaposlovanja poročajo delodajalci v Indiji, na Japonskem, v Tajvanu, Kolumbiji in Gvatemali, o najšibkejših iz Brazilije, Francije in Italije.

V regiji EMEA, ki vključuje Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, kaže na rast zaposlovanja le v petih od skupno 24 v raziskavo vključenih državah. V petih državah je napoved zaposlovanja v primerjavi z napovedmi prejšnjega četrtletja izboljšana, v enajstih je upadla. Glede zaposlitvenih možnosti je na prvem mestu Bolgarija, sledijo Turčija, Madžarska, Romunija, Poljska in na visokem šestem mestu Slovenija.

Manj priložnosti za delo bo v zahodni Evropi. Ob Franciji in Italiji, ki sta po napovedih zaposlovanja celo na svetovnem dnu, se v drugem četrtletju obeta upad zaposlovanja tudi v Avstriji, medtem ko se je napoved za Nemčijo, čeprav je ta še pozitivna, spustila na najnižjo raven od zadnjega četrtletja 2013.

Čebulj nad tem ni presenečen. »Najbolj optimistične so napovedi v državah z nižjimi plačami. To kaže, kako je pri zaposlovanju pomemben strošek dela,« ugotavlja.