Ko je Marija Šarapova napovedala izredno tiskovno konferenco, so njen instagram s sporočili zasuli njeni oboževalci. »Upam, da boš napovedala novo poslovno idejo, ne pa svoje upokojitve. Prosim, ne končaj teniške kariere,« je bil le eden iz serije podobnih zapisov.

Toda izkazalo se je, da je novica, ki jo je sporočila Rusinja, veliko resnejša kot zgolj konec teniške kariere. Gre za prenehanje kariere s črno piko dopinga. Na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije ni prestala dopinškega testa po četrtfinalnem boju proti Američanki Sereni Williams. Jemala je meldonium; trdi, da zaradi zdravja, čeprav je to zdravilo, ki ga navadno predpisujejo srčnim bolnikom. Na seznam prepovedanih snovi so ga s prvim januarjem letos uvrstili tudi zato, ker ga športniki jemljejo za izboljšanje uspešnosti.

Le nekaj dni prej je bila Marija osupljiva v beli obleki na postoskarjevski zabavi Vanity Fair. Ena najprepoznavnejših svetovnih teniških igralk se je zaradi poškodb v zadnjem času v javnosti res večkrat pojavljala kot udeleženka zabav kot pa tekmovalka na igrišču. V zadnjih osmih mesecih je namreč le trikrat nastopila na turnirju in res je bilo vprašanje, ali bo sploh nadaljevala teniško kariero. Po pozitivnem dopinškem testu ji sledi kazen najmanj dveh let prepovedi nastopanja. Če se izkaže, da je vedela za doping, pa štiri leta, tako da bo imela dovolj časa za razmišljanje o karieri.

Doktorat iz trženja brez šole

Tako kot tenis bodo Mariji Šarapovi verjetno propadli tudi posli. To, kar je pri Šarapovi najbolj fascinantno, je dejstvo, da je svoje polje delovanja z lahkoto preselila iz tenisa. Njen menedžer Max Eisenbud jo je še pred mesecem dni opisal kot žensko, ki je »doktorat iz trženja dobila brez šole«.

Z 28 leti je bila do minulega ponedeljka blagovna znamka, zadnjih enajst let športnica, ki so jo na vsem svetu najbolje tržili, zunaj teniških igrišč je namreč zaslužila okoli 30 milijonov dolarjev na leto. Od svojega enajstega leta je sodelovala z Nikom, zanj je kreirala tudi linijo športnih oblačil. Njen obraz je na oglasih najslavnejših svetovnih blagovnih znamk, kot so Head, Avon, Tag Heuer, Evian, Porsche, ki jo je imenoval tudi za svojo prvo žensko ambasadorko. Za nameček je Rusinja še direktorica tovarne sladkarij Sugarpova, kjer izdelujejo bombone v šestnajstih okusih, načrtujejo pa tudi linijo vrhunskih čokolad.

Nekaj ur po objavi dopinškega priznanja je Nike objavil prekinitev pogodbe s Šarapovo. Niku bodo zagotovo sledili še drugi, ironično pa bi bilo tudi, če bi še naprej prodajala »zdrave bombončke sugarpova«.

Leto 2018: dober mož in nekaj otrok

Tako se utegne zares zgoditi njena deset let stara napoved, da bo imela leta 2018 »dobrega moža in nekaj otrok«. Do sedaj je bila Marija Šarapova le enkrat zaročena, in to z Mariborčanom, košarkarjem Sašo Vujačićem. Spoznala sta se leta 2009, dve leti kasneje se je na roki ruske teniške igralke zasvetil 250.000 dolarjev vreden zaročni prstan. Napovedovala se je spektakularna poroka, pogajali naj bi se celo že o predporočni pogodbi, a na veliko žalost Slovencev sta se leto kasneje razšla. Kot sta navedla, jima ni uspelo uskladiti urnikov: on je bil v Turčiji, ona v ZDA.

Že nekaj mesecev kasneje je Marija Šarapova poskrbela za enega najodmevnejših teniških ljubezenskih škandalov, ko je fanta prevzela svoji tekmici Sereni Williams, ki je dejala, da »naj si kar izbere fanta s temnim srcem«. Z bolgarskim teniškim igralcem Grigorjem Dimitrovim sta bila par do lanskega poletja, Marija pa je takoj po ločitvi s prijateljicami odšla na počitnice v Črno goro. Kam bo odšla na počitnice po sramotnem dopinškem priznanju, še ni znano.