Res je, da je v tem času sonce že toplejše, prebudile so se prve spomladanske rožice. Čebelice že brenčijo okoli cvetov in nabirajo nektar. Tudi ptički veselo žvrgolijo, ker že čutijo v zraku pomlad. Ptički so se snubili že pred mesecem dni, ob svetem Valentinu. Na gregorjevo pa ljudsko izročilo pravi, da imajo gostijo in zato na vsakem grmu visi pogačica. Ta dogodek opisuje tudi Oton Župančič v pesnitvi Duma, ko se spominja otroških dni: »Na gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so.«

Včasih je veljalo, da so se po 12. marcu začela spomladanska opravila na vrtovih in poljih. Dnevi so vse bolj topli, prijazni in sončni. Tako nam ni treba več delati ob prižgani luči. Od tukaj izvira tudi običaj, ki je živ na različnih koncih Slovenije, ko se na predvečer gregorjevega po vodi spusti ladjice s prižganimi svečkami.

Po Gradaščici bomo spustili lučke

V sklopu prireditve Pozdrav pomladi bodo otroci in odrasli v Gradaščico ponosno spuščali poslikane hiške iz papirja in lesa, okrašene z rožami in od znotraj osvetljene s svečkami. Tradicionalno bo prireditev potekala v Eipprovi ulici v Ljubljani, kjer se bo barčice svetega Gregorja oziroma gregorčke pošiljalo na pot že v petek, 11. marca, ob 17. uri.

Izdelovanje barčic na Vrhniki

Že vrsto let na Vrhniki negujejo običaj, da za gregorjevo »luč v vodo zanese«. Po potoku Bela spustijo ladjice, vanje pa kot simbol luči položijo svečke. V domu upokojencev bodo med 15. in 17. uro pod mentorstvom Turističnega društva Blagajana potekale delavnice izdelovanja gregorčkov iz naravnih materialov, ki jih boste dobili tam. Pomagali bodo tudi člani Modelarskega kluba Vrhnika. Ob 17.15 se bo dogajanje prestavilo na lokacijo med Dobovičnikovo in Staro cesto, kjer se bo gregorčke spustilo v vodo.

V Tržiču »vuč u vodo«

Tržiška šega »vuč u vodo« nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med »šihtom« (delovnim dnem). Vsak vajenec je zgrabil najbližji »camboh« (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Tudi tržiški muzej skrbi, da praznovanje gregorjevega ohranja temeljne vsebine, ki so povezane s to iz predkrščanskega časa izvirajočo šego. Letos v Kurnikovi hiši Tržiški muzej pripravlja razstavo z naslovom Moč ognja in luči. Na njej bo predstavljena tradicija praznovanja gregorjevega v Tržiču s poudarkom na svetlobi in ognju, ki življenje človeka zaznamuje še danes. Razstavo bodo odprli v petek, 11. marca, ob 16. uri, v spodnjem nadstropju pa bodo otroci in ter vsi ustvarjanja željni lahko s slikarjem Vinkom Hlebšem pripravljali delavnico izdelovanja gregorčkov. Tržiški otroci in otroci, ki ob tem dogodku v Tržič prihajajo od drugod, bodo lahko izdelali svojega gregorčka z motivom ognja in ga spustili po Tržiški Bistrici. Delavnica se začne ob 16. uri, spuščanje gregorčkov pa bo po 18. uri. vl