Iz vrst nemške vladajoče koalicije CDU/CSU in SPD je včeraj vel optimizem glede reševanja begunske krize, kot ga že dolgo ni bilo zaznati. Kanclerka Angela Merkel je pogovore označila kot preboj, njeni koalicijski partnerji govorijo o pomembnem koraku naprej. Podkancler Sigmar Gabriel (SPD) je, kot da bi si oddahnil, dejal, da lahko končno govorijo o konkretnem napredku v oblikovanju skupne evropske begunske politike. V njegovi stranki zdaj pričakujejo, da bo koalicija, vključno z bavarsko CSU, vse napore vložila v reševanje begunske krize znotraj Evropske Unije.

Zunanji minister Frank-Walter Steinmeier (SPD) že govori o tem, da bo EU zdaj kmalu našla skupno smer v begunski politiki. Še do včeraj povsem razglašena osemindvajseterica naj bi že na naslednjem vrhu EU ubrano zaigrala. Je kanclerki Merklovi tik pred nedeljskimi deželnimi volitvami uspelo nemogoče? Kanclerka pravi, da se na notranjepolitično časovnico ne ozira, a dejstvo je, da je begunska drama zasenčila prav vse druge volilne teme.

Nemški politični komentatorji opozarjajo, da o preboju, o katerem govori kanclerka, sploh ni mogoče govoriti. Sploh ne o takšnem, ki bi kakor koli volilce odvrnil od glasovanja za skrajne desne stranke. Nekateri vrh označujejo celo kot polom za Merklovo pa tudi za EU, ki je v pomanjkanju lastnih rešitev vse karte stavila na Turčijo in se tako postavila v podrejen položaj. Zeleni in levica opozarjajo na nevarno zatiskanje oči pred serijskimi kršitvami človekovih pravic v Turčiji in na to, da se EU pusti Turčiji izsiljevati. V nevladni organizaciji Pro Asyl zgroženo ugotavljajo, da predlog o izmenjavi zakonitih beguncev z nezakonitimi med Turčijo in EU ne pomeni nič drugega kot trgovanje s človeškimi življenji.