Kdor včeraj ni raziskoval spletne strani občine Kranj, je prezrl javno objavo ugotovitev častnega razsodišča o tem, da je župan Boštjan Trilar kršil kodeks funkcionarjev, ki so ga pred letom dni z odlokom sprejeli mestni svetniki kranjske občine prav na pobudo Trilarja in njegove stranke Več za Kranj. Častno razsodišče ga glede na kršitve treh členov kodeksa poziva, naj razmisli o odstopu.

Še bolj pa se je bilo treba potruditi, da smo našli njegovo izjavo oziroma odziv na sodbo častnega razsodišča, ki mu predseduje mag. Rudi Tavčar. V njej kranjski župan sprejema ugotovitve razsodišča, a obenem ugotavlja: »Vem, da sem javna osebnost, pa vendar napačno dejanje ni bilo storjeno pri odločanju v funkciji župana. Po temeljitem razmisleku sem se odločil, da bom za razvoj Kranja še bolj zavzeto in odgovorno delal, tako pri vodenju občine kot izvedbi dobrih projektov in vseh drugih nalog.« Naj dodamo, da so iz občine dan prej vse medije obvestili, kje bodo spuščali lučke na gregorjevo, informacije o eni najpomembnejših odločitev od nastopa županske funkcije Boštjana Trilarja pa javnosti niso posredovali z vsaj podobnim obvestilom.

Dno Trilarjeve politike

Trilar se je nekaj dni po nesreči častnemu razsodišču prijavil sam, to pa je storila tudi stranka SD, ki je v svojem pozivu častnemu razsodišču opredelila kršitev petih členov: »To je dno političnega delovanja našega župana in obenem tudi popolno zanikanje vsega, na čemer je gradil svojo politično kariero in župansko funkcijo. Kodeks je vsem, ki smo ga pred volitvami in po njih podprli, ponujal kot temelj njegove oblasti oziroma kot podlago za drugačen in boljši Kranj. Zdaj pa kot kršitelj kodeksa ne sprejema odgovornosti,« je dejal Jani Černe, mestni svetnik in predsednik SD Kranj. Bil je tudi med sestavljalci kodeksa, ki ga je Kranj sprejel kot edina mestna občina v Sloveniji.

Največja zagovornica kodeksa in poslanstva nove oblasti je bila tudi mestna svetnica Več za Kranj Beti Jenko, ki je v družbi Hella Saturnus zadolžena za kadrovske in pravne zadeve ter vodi tudi izredno pomembno kadrovsko komisijo občine. Ne ob nesreči, ne ob prijavi župana razsodišču in tudi včeraj ni želela komentirati dogodkov po nesreči niti odločitve častnega razsodišča. Direktor agencije za varnost prometa in vodja Liste za razvoj Kranja v mestnem svetu Igor Velov je bil prav tako eden avtorjev kodeksa in je kljub javni objavi na spletni strani občine Kranj sporočil, da z zadevo ni seznanjen in je ne more komentirati. Izredno sejo o zaupnici županu je javno označil kot nepotreben cirkus brez posebnega učinka in pozval svetnice in svetnike, da se tako kot on odrečejo sejnini za sejo, ki jo je sklical sicer župan sam in je na njej dobil nezaupnico 18 članov 33 članskega mestnega sveta.

Kodeks ravnanja funkcionarjev in z njim povezano častno razsodišče sta začela delovati pred letom dni, ko je bil odlok izglasovan s 25 glasovi. Petčlansko razsodišče je zdaj župana Trilarja spoznalo kot kršitelja členov, ki opredeljujejo ravnanje funkcionarja pri opravljanju funkcije in zapisalo, da je ravnal neetično in okrnil ugled občine. Še kot kandidat pa je pred letom in pol Boštjan Trilar dejal, da želi v politiki »izpostaviti svoja osebna načela in vrednote: poštenost, učinkovitost, sodelovanje, odgovornost«.