Novomeška Krka z objavo poslovnih rezultatov ni navdušila vlagateljev, saj so njene delnice na tedenski ravni izgubile 0,80 odstotka in končale pri 61 evrih. Na ravni skupine je Krka lani ustvarila 158,2 milijona evrov čistega dobička, kar je pet odstotkov manj kot leto prej, za dva odstotka pa je padel tudi promet. Matična družba je v nasprotju s skupino povečala dobiček za odstotek, na 146,3 milijona evrov. Največji problem za podjetje trenutno predstavlja regija Vzhodne Evrope (predvsem Rusija in Ukrajina), kjer je prodaja upadla kar za 20 odstotkov. Presenetljivo dobri rezultati pa prihajajo iz Zahodne Evrope (prodaja +22 odstotkov), kjer skupina ustvari četrtino prodaje. Lansko leto so veliko naredili tudi na področju ščitenja valutnih tveganj (predvsem rublja), kar se jim je obrestovalo s 16,5 milijona evrov neto finančnih prihodkov. Še vedno pa je skupni negativni finančni rezultat iz naslova tečajev tujih valut znašal zajetnih 18,5 milijona evrov.

V nasprotju s Krko je Zavarovalnica Triglav v četrtek objavila dobre poslovne rezultate za lansko leto. Po prvih podatkih je Triglav ustvaril 58,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 28 odstotkov več kot predlani. Skupina ga je zvišala za štiri odstotke, na 88,9 milijona evrov, obračunana kosmata zavarovalna premija pa je lani zrasla za tri odstotke, na 919,1 milijona evrov. Na uspešno poslovanje sta najbolj vplivala rast premij na tujih trgih ter odsotnost množičnih škodnih dogodkov. Delnice so se v preteklem tednu podražile za 4,20 odstotka, na 24,80 evra, ob prometu, ki je presegel milijon evrov.

Luka Koper, ki je lani zabeležila rekordni dobiček, v letošnjem letu načrtuje 77 milijonov evrov naložb. Poudarek je sicer na kontejnerskem terminalu, v katerega bodo do leta 2020 vložili kar 235 milijonov evrov. Delnice Luke Koper so pridobile 3,5 odstotka, ob tem pa so borzni posredniki na tedenski ravni z njimi ustvarili za 345.000 evrov poslov.